Συμβουλευτική ζεύγους: Πότε, γιατί και πώς

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Όλες οι σχέσεις δοκιμάζονται αργά ή γρήγορα. Ειδικά οι μακροχρόνιες, μπορεί να φτάσουν σε εύθραυστο σημείο πιο εύκολα καθώς συχνά  «κουβαλάνε» περισσότερους συμβιβασμούς, ρουτίνα, κοινές υποχρεώσεις και αλληλοαπογοητεύσεις που κουράζουν το ζευγάρι. Ωστόσο, αν υπάρχει κοινή θέληση για να προσπαθήσουν να διασώσουν τη σχέση τους, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Γιατί να την προτιμήσουμε  

Σχεδόν όλα τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν κάτι για να βγάλουν τη σχέση τους από την κρίση, αρχικά προσπαθούν μεταξύ τους. Και φυσικά αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό. Συχνά όμως δεν είναι αρκετό, ειδικά αν έχουν αφήσει να περάσει καιρός και τα προβλήματα της σχέσης έχουν πολλαπλασιαστεί και βαθύνει…

Όταν λοιπόν, φτάνουμε στο σημείο να συνειδητοποιήσουμε ότι οι προσπάθειές μας είτε δεν γίνονται σωστά είτε δεν αρκούν, τότε η βοήθεια που ψάχνουμε μπορεί να έρθει από τη θεραπεία ζεύγους.

Ωστόσο, παρότι τα περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στη θεραπεία αφού πρώτα έχουν προσπαθήσει με άλλους τρόπους, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η θεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει προτού φτάσουμε να είναι η μόνη μας λύση καθώς μας δίνει τα όπλα να εξομαλύνουμε μία κατάσταση προτού γίνει «βουνό».

Τι μας οδηγεί στη θεραπεία ζεύγους

Τα συχνότερα ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στο γραφείο του ειδικού είναι:

Απιστία

Ζήλια

Έλλειψη επικοινωνίας

Ρουτίνα++

Οικονομικά προβλήματα

Ανεργία του ενός συντρόφου

Σεξουαλική ασυμφωνία

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Επιρροή τρίτων (π.χ. γονείς, φίλοι) στη σχέση

Διαφωνίες ως προς την ανατροφή των παιδιών

Απώλεια ή άλλο τραυματικό γεγονός

Τα παραπάνω και φυσικά και άλλα προβλήματα που είναι ξεχωριστά σε κάθε σχέση μπορούν να γίνουν η αφορμή για να ζητήσουμε τη συνδρομή κάποιου ειδικού. Αν η εμπιστοσύνη μεταξύ σας έχει διαρραγεί για οποιονδήποτε λόγο, αν οι καβγάδες γίνονται όλο και συχνότεροι, αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε πια να μιλήσετε για τίποτα ουσιαστικό μεταξύ σας, αν στην οικογένειά σας συνέβη κάτι τραγικό και δεν έχετε ιδέα πώς να το διαχεριστείτε για να μη σας διαλύσει τελείως, αν έχετε απομακρυνθεί συναισθηματικά ή ερωτικά, αν νιώθετε «βαλτωμένοι» ή αν απλά κάτι «δε σας πηγαίνει καλά» και αισθάνεστε την ανάγκη να το ψάξετε, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη χαμένη σας ισορροπία και να καταλάβετε τι είναι το καλύτερο για όλους σας.

Πώς δουλεύει;

Η θεραπεία ζεύγους στηρίζεται στον διάλογο μεταξύ των συντρόφων υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή. Στη διάρκεια των συνεδριών συζητιούνται τα προβλήματα που οδήγησαν το ζευγάρι στη θεραπεία και αναζητιούνται τρόποι να ενισχυθεί η επικοινωνία και η δυναμική μεταξύ των συντρόφων ώστε να επιλύσουν τα θέματα που τους έφεραν εδώ.

Ωστόσο, η θεραπεία δεν εξαντλείται στο γραφείο του ειδικού. Συχνά ο θεραπευτής θα σας δώσει «δουλειά για το σπίτι» αναθέτοντάς σας κάποιες «εργασίες» όπως π.χ. να συζητήσετε ένα θέμα με τον σύντροφό σας, να γράψετε τις σκέψεις σας για μια πτυχή της σχέσης σας κ.λπ. Στην επόμενη συνεδρία θα συζητήσετε τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής με σκοπό να φέρετε στην επιφάνεια την ουσία της σχέσης σας και να οδηγηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξέλιξή της.

Μην ξεχνάτε ότι ο ρόλος του θεραπευτή δεν είναι να σας δώσει έτοιμες λύσεις ή προκάτ συμβουλές για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε. Ούτε θα δώσει απλά απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να σας καθοδηγήσει προς τις απαντήσεις αυτές, τις οποίες όμως θα δώσετε εσείς οι ίδιοι.

Και είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε τρομαγμένοι από όλη αυτή τη διαδικασία καθώς θα χρειαστεί να είστε ειλικρινείς και γενναίοι μπροστά και στον θεραπευτή και στον σύντροφό σας. Και σίγουρα θα υπάρξει αμηχανία και άγχος και μόνο στην ιδέα να εκθέσετε ό,τι συμβαίνει στο σπίτι σας με κάποιον «άγνωστο». Όμως θυμηθείτε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ειδικευτεί επιστημονικά ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και δεν είναι εκεί ούτε για να σας ασκήσει κριτική ούτε για να «κουτσομπολέψει». Εξάλλου οι συνεδρίες προστατεύονται επίσης από το απόρρητο. Η θεραπεία ζεύγους –με όλες της τις δυσκολίες- είναι το πιο ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να δουλέψετε τη σχέση σας με επιστημονικό και αξιόπιστο τρόπο.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι, κανονικά, για τη θεραπεία ζεύγους απαιτείται η παρουσία και των δύο συντρόφων. Ωστόσο κάποιες φορές ο ένας από τους δύο μπορεί να διστάζει να συμμετέχει ή να μη θέλει καν ν’ ακούσει για αυτή την επιλογή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε να συμβουλεύστε κάποιον ειδικό στη θεραπεία ζεύγους ακόμα και μόνοι σας και στην πορεία να δείτε αν και πως θα προχωρήσετε. Μπορεί π.χ. να εναλλάσσετε τις «ομαδικές» συνεδρίες με ατομικές κοκ

 Πώς βοηθάει;

Η θεραπεία ζεύγους δίνει στα ζευγάρια την ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ τους αλλά και με κάποιον αμερόληπτο τρίτο, για όσα τους ενώνουν και τους χωρίζουν.

Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένη, φέρνει τους συντρόφους αντίκρυ στις ανάγκες, τα πιθανά λάθη τους και τους «αναγκάζει» να ακούσουν επιτέλους ο ένας τον άλλον με ειλικρίνεια και διάθεση για ουσιαστική επανόρθωση ίσως για πρώτη φορά…

Η παρουσία του θεραπευτή δρα επίσης ευεργετικά καθώς είναι κάποιος που μπορεί να δει το ζευγάρι χωρίς προκαταλήψεις ή προϋπάρχουσα άποψη καθώς δεν γνωρίζονται και φυσικά η επιστημονική του κατάρτιση τους δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.

Κάποια από τα πράγματα που κάνει η θεραπεία ζεύγους είναι:

  • Προωθεί την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων
  • Μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πώς να αξιοποιήσετε το παρελθόν σας για να διορθώσετε το παρόν.
  • Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους η σχέση σας έπαψε να είναι λειτουργική.
  • Μπορεί να σας κάνει να καταλάβετε ποιοι παράγοντες και πως επηρεάζουν τη σχέση σας χωρίς συχνά να το συνειδητοποιείτε (πολιτικές απόψεις, καθημερινές συνήθειες ακόμα και καλλιτεχνικές προτιμήσεις, θρησκεία κ.λπ.)
  • Μπορεί να σας μάθει πώς να επιλύετε τα προβλήματα της σχέσης σας αποτελεσματικά στον σωστό χρόνο.

Με λίγα λόγια, η θεραπεία ζεύγους σας δίνει τα εφόδια για να καταλάβετε τι αναζητάτε από τη σχέση σας και πως μπορείτε να το αποκτήσετε μέσα από κοινή προσπάθεια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει  ότι η θεραπεία οδηγεί πάντα στη διατήρηση της σχέσης καθώς δεν έχει στόχο τη διάσωση μιας σχέσης πάση θυσία και με όποιο κόστος. Στόχος της είναι να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μία παραγωγική και λειτουργική σχέση.

Όμως μια σχέση που δεν έχει πια νόημα και αυτό αποκαλύπτεται συχνά μέσα από τη θεραπεία μπορεί να οδηγηθεί στο τέλος που κάποιες φορές είναι η καλύτερη λύση. Η θεραπεία ζεύγους λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε και αυτό καθώς στη διάρκειά της φωτίζονται όλες οι πτυχές της σχέσης μας οδηγώντας μας να καταλάβουμε αν πλέον θέλουμε ή όχι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σε αυτή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Ύπνος & Καρδιά»: Webinar από το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού

Στόχος των διαδραστικών σεμιναρίων του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των ασθενών, των φροντιστών και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με σημαντικά καρδιολογικά ζητήματα.

ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, διοργανώνει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 28 και 29 Μαρτίου στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.

«Φροντίζω εσένα, φροντίζω εμένα»: Εκδήλωση αφιερωμένη στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια

Με αφορμή την Ημέρα Περιθάλποντα Ατόμων με Άνοια, η Alzheimer Ελλάς αναγνωρίζοντας το δύσκολο ρόλο και έργο που επιτελούν καθημερινά οι φροντιστές, διοργανώνει προς τιμήν τους εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «Φροντίζω εσένα, φροντίζω εμένα».