Ολοένα και περισσότερες μελέτες να επιβεβαιώνουν την συσχέτιση των επεξεργασμένων τροφίμων με προβλήματα για την υγεία μας. Έτσι, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη πλέον να δημιουργήσουμε μόνοι μας υγιεινές εκδοχές για πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε έτοιμα από το εμπόριο.Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc – Επιστημονικό Διευθυντή nutrimed.
Κι αυτό γιατί τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία είναι υψηλά σε θερμίδες⚡️, πρόσθετα σάκχαρα αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν συνήθως ουσίες που δεν θα χρησιμοποιούσαμε στην προετοιμασία φαγητού στο σπίτι.
Τι σας προτείνω;
Φτιάξτε μόνοι σας εύκολα και υγιεινά προϊόντα που αγοράζετε από το εμπόριο με 2-3 απλά βήματα.
Δοκιμάστε σήμερα, πανεύκολο αμυγδαλοβούτυρο!
Υλικά:
450 γρ. ωμά αμύγδαλα
1/4 κ.γ. Αλάτι
Προαιρετικά :1/4 κ.γ. Κανέλα, εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
1️ Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μεγάλο ταψί με και ψήνουμε 180 βαθμούς, στον αέρα για 10 λεπτά.
2️Τα αφήνουμε 1 λεπτό να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
3️ Μπλενταρουμε πολύ υπομονετικά, σταματώντας για να ξεκολλήσουμε με ενα πιρουνάκι το μείγμα που έχει κολλήσει στις πλευρές.
Το μείγμα μας στην αρχή θα μετατραπεί σε αλεύρι, μετά σε μια πάστα, και τελικά σε λείο και κρεμώδες βουτυρο. Ανακατέψετε με επιμονή, και το αποτελεσμα θα σας ανταμείψει.
Στην περίπτωση που δυσκολεύεστε, μπορείτε να προσθέσετε μια κουτ. σούπας λάδι για να διευκολύνετε την διαδικασία.
4️Προσθέτουμε αλάτι και ότι άλλο επιθυμούμε, και ξανά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
5️Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Διατροφική ανάλυση (1 κ.σούπας)
Ενέργεια: 82 kcal
Πρωτεΐνη: 3 g
Υδατάνθρακες: 3 g
Λιπαρά: 7,1 g
Φυτικές ίνες: 1,8 g