spot_imgspot_img

Άνοια

Η άνοια δεν είναι μια μεμονωμένη πάθηση αλλά ένα σύνολο διαταραχών με κύριο χαρακτηριστικό την έκπτωση της μνήμης, κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, που οφείλεται στην εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων και τη σταδιακή ατροφία τους.

Η άνοια επηρεάζει επίσης την προσωπικότητα του πάσχοντα, την συγκέντρωση του, την κατανόηση πληροφοριών στον γραπτό και προφορικό λόγο, την γραπτή και προφορική έκφραση, την ικανότητα προσανατολισμού στον χώρο, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τον έλεγχο των συναισθημάτων, την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων καθώς και την κρίση και ικανότητα κατανόησης.

Υπάρχουν πολλά αίτια για την άνοια, το συχνότερο εκ των οποίων είναι η νόσος Alzheimer. Υπάρχουν όμως και οργανικά αίτια άνοιας ( πχ. λοιμώξεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, μεταβολικές διαταραχές, υποθυρεοειδισμός, υπονατριαιμία, υπασβεστιαιμία, έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, υδροκέφαλος, όγκοι εγκεφάλου, αλκοολισμός, κ.α.) τα οποία εάν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία η άνοια αντιστρέφεται.

Τα βασικά συμπτώματα της άνοιας

  • Το άτομο με άνοια έχει σοβαρό πρόβλημα μνήμης, ξεχνάει διαρκώς ( πχ. δεν θυμάται που μένει, χάνει τον προσανατολισμό του, ξεχνάει το όνομα ενός αγαπημένου του προσώπου )
  • Δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση ή να οργανώσει τη ζωή του
  • Δυσκολεύεται στις κινήσεις
  • Αλλάζει η προσωπικότητά του
  • Δεν σκέφτεται λογικά
  • Έχει συχνά απρεπή συμπεριφορά (πχ. βρίζει ή βγάζει τα ρούχα του μέσα σε κόσμο)
  • Εκνευρίζεται εύκολα
  • Εμφανίζει παρανοϊκές σκέψεις ( π.χ. του κλέβουν τα χρήματα, τον καταδιώκουν, θέλουν να τον βλάψουν)
  • Έχει ψευδαισθήσεις.

Ποια είναι τα συχνότερα είδη άνοιας;

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 είδη άνοιας, διαφορετικής αιτιολογίας. Τα συνηθέστερα είναι:

α) Η νόσος Αlzheimer, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου.

β) Η αγγειακή άνοια

γ) Η άνοια με σωμάτια Lewy

δ) Η μετωποκροταφική άνοια

ε) Η άνοια της νόσου Parkinson

——————————————————————————————————–

Ήπια Γνωστική Διαταραχή (ΗΓΔ)

Πρόκειται για μια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από ήπια εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών ( μνήμη, προσοχή, κτλ) και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο ασθενής με Ήπια Γνωστική Διαταραχή είναι σε θέση να ζει αυτόνομα, χωρίς την βοήθεια των οικείων του. Υπάρχουν δύο τύποι της διαταραχής:

  • Αμνησιακός τύπος: Το άτομο αρχίζει να ξεχνάει σημαντικές πληροφορίες που παλαιότερα θυμόταν πολύ εύκολα.
  • Μη Αμνησιακός τύπος: Το άτομο δυσκολεύεται να επιλύσει προβλήματα, επηρεάζονται σημαντικές δεξιότητες της σκέψης του, η ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις σταδιακά τον εγκαταλείπει, χάνει την αίσθηση του χρόνου, όμως η μνήμη του παραμένει ανέπαφη.

Συμπτώματα

  • Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης πρόσφατων γεγονότων ή συζητήσεων
  • Δυσκολία εκτέλεσης περισσότερων από ενός καθηκόντων ταυτόχρονα
  • Δυσκολία επίλυσης προβλημάτων
  • Δυσκολία και καθυστέρηση στο χρόνο εκτέλεσης δύσκολων πνευματικών δραστηριοτήτων.

Αίτια

Σε πολλές περιπτώσεις η Ήπια Γνωστική Διαταραχή αποτελεί προστάδιο της νόσου Alzheimer ή άλλης νευροεκφυλιστικής πάθησης. Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής οφείλονται σε άλλες καταστάσεις όπως είναι η κατάθλιψη, το στρες, ο υποθυρεοειδισμός, οι παρενέργειες φαρμάκων, η έλλειψη βιταμίνης Β12, η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Διάγνωση

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εργαστηριακή εξέταση που να οδηγεί με βεβαιότητα στη διάγνωση της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής. Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τον ειδικό. Σημαντικό κριτήριο για τη διάγνωση της νόσου είναι οι γνωσιακές διαταραχές που εντοπίζονται να μην είναι συμβατές με την ηλικία του ασθενούς .

Θεραπεία

Μέχρι στιγμής κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην μείωση της πιθανότητας εξέλιξης της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής σε νόσο Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας. Οι κλινικές μελέτες των τελευταίων ετών δεν έχουν αποδείξει ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για το Alzheimer μπορούν να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στους ασθενείς με ΗΓΔ. Συνήθως ο γιατρός προτείνει θεραπεία για ιατρικές παθήσεις οι οποίες επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΗΓΔ, όπως είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πρόληψη

Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, συχνή φυσική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο και σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης, και του σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερα ευεργετική για τους ασθενείς με ΗΓΔ είναι και η κοινωνική συναναστροφή με άλλους ανθρώπους καθώς βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Ήπιας Γνωστικής  Διαταραχής είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάβαση σε βαρύτερη μορφή άνοιας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;