spot_imgspot_img

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής ( ΔΠΤ) είναι ψυχοπαθολογικές διαταραχές στις οποίες τα άτομα υιοθετούν μη ορθές διατροφικές συνήθειες και εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος. Οι επίμονες αυτές διατροφικές συμπεριφορές έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών βλαβών στη σωματική υγεία και την εκδήλωση σημαντικής δυσλειτουργίας σε έναν ή περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής. Οι πιο συνήθεις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία, η επεισοδιακή υπερφαγία και το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Πως αντιμετωπίζονται οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα, τόσο λόγω της σοβαρότητας της νόσου όσο και της άρνησης που έχουν οι ασθενείς ως προς την αναγνώριση και την παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος.

Η ομάδα των ειδικών που ασχολούνται με ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος και ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αντιμετωπίζονται κυρίως ψυχοθεραπευτικά. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί την καταλληλότερη ψυχοθεραπεία επιλογής. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ληφθεί συμπληρωματικά και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχοθεραπευτική διαδικασία..

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;