Χούμους: Το ντιπ με τα πολλαπλά οφέλη

Πολλοί το έχουν ακούσει, κάποιοι ίσως και να το έχουν δοκιμάσει, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τα πολλαπλά του οφέλη για την υγεία. Μήπως ήρθε η ώρα να το εντάξετε στη διατροφή σας;

Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και τη σιλουέτα τους, τα ντιπ είναι «απαγορευμένα», καθώς συνήθως είναι γεμάτα κορεσμένο λίπος και θερμίδες.

Τι θα λέγατε, όμως, να δοκιμάσετε ένα ντιπ που παρασκευάζεται από υγιεινά συστατικά, τα οποία αποτελούν μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής;

Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που σερβίρεται στην Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό ψωμιού ή αραβικής πίτας, για ορεκτικό.

Βασικά υλικά του είναι το ταχίνι, τα ρεβίθια, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, αλλά σίγουρα θα το λατρέψετε όταν μάθετε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Κι όμως το χούμους είναι ικανό να βελτιώσει, τόσο την υγεία σας, όσο και τη διάθεσή σας. Λόγω της βιταμίνης Β6, που περιέχει, διατηρεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, παράγοντας σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει και προάγει την καλή διάθεση. Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, κάθε άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει περίπου 1,3 mg βιταμίνης Β6 την ημέρα. Ένα φλιτζάνι χούμους, περιέχει περίπου 1 mg βιταμίνης Β6.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό και η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Ωστόσο η πρόσληψή της έχει ταυτιστεί με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας και τα αβγά. Χάρη στα ρεβίθια που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του, ένα φλιτζάνι χούμους περιέχει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάει τους κάθε λογής χορτοφάγους να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα, χωρίς να καταναλώσουν κάποιο «απαγορευμένο» για αυτούς τρόφιμο.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Το ρεβίθι και το ελαιόλαδο, που περιέχονται στο χούμους, είναι γνωστά για τη δράση τους ως «ρυθμιστές» της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επιθυμήσετε ένα σνακ, ξεχάστε τα πατατάκια και επιλέξτε το χούμους με λαχανικά.

Boηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου

Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ oι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που περιέχονται στο ρεβίθι, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες. Oι συγκεκριμένες, λειτουργούν ως «σκούπα» για το γαστρεντερικό, καθώς έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις τοξίνες από το κόλον. Σε ένα φλιτζάνι χούμους περιέχονται περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών.

Προσφέρει ενέργεια με διάρκεια

Το χούμους είναι ένα ιδανικό γεύμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Λόγω του ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χωνεύεται πιο αργά και δεν εκτινάσσει απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Έτσι, προσφέρει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς φτιάχνεται το αυθεντικό χούμους

Παρακάτω θα βρείτε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για δυόμιση φλιτζάνια σπιτικό χούμους.

Υλικά

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Θρυμματίστε την σκελίδα σκόρδου στο μπλέντερ.
  • Προσθέστε τα ρεβίθια, κρατώντας μια κουταλιά της σούπας για το γαρνίρισμα.
  • Ρίξτε το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το αλάτι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μίγμα.
  • Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μπολ, πασπαλίστε με πιπέρι και περιχύστε με ελαιόλαδο.
  • Σερβίρετε, γαρνίροντας με τα ρεβίθια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ομελέτα με μπρόκολο

Αυτή η ομελέτα με μπρόκολο είναι γευστική και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Μπορείτε να τη σερβίρετε με ψωμί, αν θέλετε ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα για πρωινό ή ένα ελαφρύ γεύμα.

Κριθαρότο λαχανικών

Φτιάξτε ένα απολαυστικό και υγιεινό κριθαρότο λαχανικών. Η ποσότητα των υλικών αντιστοιχεί σε 3 μερίδες

Πεντανόστιμοι και κρατσανιστοί μπροκολοκεφτέδες

Αυτό το πιάτο πρέπει να το δοκιμάσετε. Πεντανόστιμοι και κρατσανιστοί μπροκολοκεφτέδες, στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι.