Τι σχέση έχει η κατανάλωση κρέατος με την ανδρική γονιμότητα

Αμφιλεγόμενες είναι οι συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος στη γονιμότητα των ανδρών, αφού μπορεί είτε να την ευνοήσει, είτε να τη βλάψει, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Αν και η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος, δείχνει ότι οι άνδρες που υποβάλλονταν σε θεραπεία γονιμότητας και έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα κρέατα (μπέικον, λουκάνικα κλπ) είχαν χειρότερα αποτελέσματα, σε αντίθεση με όσους έτρωγαν περισσότερο κοτόπουλο ή άλλα πουλερικά, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

 

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του ανθρώπου, αλλά η διατροφή μας είναι τόσο περίπλοκη που είναι δύσκολο να διευκρινιστεί το πώς συγκεκριμένα είδη τροφών μπορούν να επιδράσουν στην επιτυχία», αναφέρει η δρ Rebecca Sokol, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και συνεχίζει: ««Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο τύπος του κρέατος που καταναλώνει ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σπέρματος του να γονιμοποιήσει ένα ωάριο».

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος μπορεί τώρα να προστεθεί στον κατάλογο των συστάσεων, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η απώλεια βάρους,  που γίνονται στους άνδρες πριν από τις θεραπείες γονιμότητας, για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

 

Η μελέτη

 

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan, του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν 141 άνδρες από ζευγάρια που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής κατανάλωσης κρέατος και των ειδών κρέατος που συνήθιζαν να τρώνε.

 

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης κρέατος και του ποσοστού επιτυχίας της IVF, με ή χωρίς τη χρήση μιας άλλης  τεχνικής που ονομάζεται ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI).

 

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό γονιμοποίησης και για τους δύο τύπους της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν 13 % υψηλότερο μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν περισσότερα πουλερικά, σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν λιγότερα (78 % έναντι 65 %).

 

Επιπλέον, το ποσοστό γονιμοποίησης για την εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς ICSI ήταν 28 % υψηλότερο μεταξύ των ανδρών που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος, από ό, τι μεταξύ εκείνων που έτρωγαν περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα (82 % έναντι 54 % ).

 

Ωστόσο, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος δεν επηρέασε τα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση με ICSI, και δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης κρέατος από τους άνδρες και της εμφύτευσης του εμβρύου, της εγκυμοσύνης και των ποσοστών επιβίωσης κατά τη γέννηση.

 

Στην ερώτηση αν θα πρέπει οι άνδρες που προσπαθούν να γίνουν γονείς να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα κρέατα απαντά η δρ Elizabeth Kavaler, ουρολόγος από το Νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη,

«Ενώ φαίνεται “λογικό” τουλάχιστον να δοκιμάσουν την τακτική, η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την άμεση σχέση μεταξύ ορισμένων κρεάτων και της ανδρικής γονιμότητας».

 

Σύμφωνα με την ίδια, ένας από τους λόγους, για τους οποίους η μελέτη μπορεί να διαπίστωσε πιο επιτυχή αποτελέσματα στους άνδρες που έτρωγαν κοτόπουλο αντί για μπέικον, ενδεχομένως να είναι το γεγονός ότι αυτοί που προτιμούσαν το κοτόπουλο μπορεί να ακολουθούσαν γενικότερα μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής.

 

«Ίσως να μην είναι το κρέας το πρόβλημα, αλλά οι γενικότερες διατροφικές επιλογές που κάνουν οι άνδρες που τρώνε μπέικον. Οι υγιεινότερες διατροφικές επιλογές συσχετίζεται συνήθως με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τα συνολικά αποτελέσματα στη γονιμότητα», εξηγεί η Kavaler.

 

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility & Sterility.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα