spot_imgspot_img

ΠΟΥ: Το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως λουκάνικα και μπέικον, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

To IARC κατατάσσει επίσημα το επεξεργασμένο κρέας στην Ομάδα 1 της λίστας «Καρκινογόνα για τον Άνθρωπο», ταξινόμηση η οποία έγινε με βάση τα επαρκή επιστημονικά στοιχεία όσον αφορά στην πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην ομάδα αυτή κατατάσσονται και ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα καρκινογόνα, όπως ο καπνός (κάπνισμα), ο αμίαντος και οι καυσαέρια diesel.

Ως «επεξεργασμένο κρέας» αναφέρεται εκείνο που έχει μετατραπεί μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης,  ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών για να ενισχυθεί η γεύση ή να βελτιωθεί η συντήρησή του. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή μοσχάρι. Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος είναι τα hot dogs (λουκάνικα), το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το κορν μπιφ και το biltong (αφυδατωμένο παστό βοδινό ) ή το beef jerky (μαριναρισμένες λωρίδες βόειου κρέατος) καθώς και οι κονσέρβες και τα παρασκευάσματα κρέατος και οι σάλτσες με βάση το κρέας.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων που τρώει κανείς, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, παραμένει μικρός, αλλά αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ποσότητα που καταναλώνεται. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα, η παγκόσμια επίπτωση στη συχνότητα του καρκίνου αποτελεί θέμα μεγάλης σημασίας για την δημόσια υγεία.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας ταξινομήθηκε από τους επιστήμονες στην Ομάδα 2Α (δυνητικώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο) με βάση περιορισμένες ενδείξεις ότι συνδέεται με ορισμένες μορφές καρκίνου. Το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με τους ορισμούς της έκθεσης, περιέχει βοδινό, αρνί και χοιρινό.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας συνδέεται με καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Η ομάδα των 22 επιστημόνων από το IARC του ΠΟΥ σημείωσε, επίσης, ότι το κόκκινο κρέας περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Ο τρόπος με τον οποίον μαγειρεύεται το κρέας κάνει τη διαφορά. Οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης, δήλωσαν ότι το ψήσιμο στη σχάρα, το τηγάνισμα ή άλλοι τρόποι μαγειρέματος κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες χημικών ουσιών και ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Κοτόπουλο με σουσάμι

Φτιάξτε σε χρόνο dt μια εύκολη συνταγή με κοτόπουλο ΥΛΙΚΑ *1...

5 συχνά λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, εάν δεν φροντίσετε τον εαυτό σας, ενδέχεται να καταλήξετε να πάθετε θερμοπληξία, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Δείτε πώς θα αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο. 

Ρυζόγαλό ή tiramisou;

Ρυζόγαλό ή tiramisou; ποιο πρέπει να διαλέξετε σύμφωνα με τον διαιτολόγο;