spot_imgspot_img

Οι «λέξεις» που παχαίνουν

Νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι εκτός από το στόμα μας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του βάρος μας μπορούν να παίξουν και τα… αυτιά μας.

Ακόμη και ορισμένες λέξεις που αναφέρονται στο φαγητό μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το στρες και τη γενετική και να προκαλέσουν τελικά ανθυγιεινή διατροφή, δείχνουν δυο νέες μελέτες.

Τα τροφικά ερεθίσματα έχουν πολλές μορφές, όπως  συναισθήματα, εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και λέξεις που αφορούν στο φαγητό. Ιστορικά, έχει θεωρηθεί ότι οι εικόνες και οι μυρωδιές είναι ισχυρότερα τροφικά ερεθίσματα από τις λέξεις που αναφέρονται σε τροφές. Ωστόσο, επειδή είναι πανταχού παρούσες (διαφήμιση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.), φαίνεται ότι οι λέξεις που αναφέρονται σε φαγητό μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην διατροφική συμπεριφορά.

Στην πρώτη μελέτη, η δρ Susan Carnell, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες της  διαπίστωσαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν πλούσια ενεργειακά τρόφιμα, σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, ύστερα από μία κατάσταση στρες. Επιπλέον, η κατανάλωση των πλούσιων ενεργειακά φαγητών αυξάνονταν ακόμα και με το άκουσμα λέξεων που αναφέρονταν σε αυτά, ανεξάρτητα από τον παράγοντα στρες, σε σύγκριση με το άκουσμα λέξεων «χαμηλής θερμιδικής αξίας». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία είχαν ισχυρότερη απόκριση σε λέξεις όπως κρέμα σοκολάτας (π.χ. μερέντα) και φτερούγες κοτόπουλου, σε ένα ευρύ νευρικό κύκλωμα που εκτείνεται σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές προσδιόρισαν μια σύνδεση μεταξύ του γενετικά υψηλότερου κινδύνου για παχυσαρκία στους εφήβους και των αποκρίσεων σε λέξεις που αναφέρονται σε τρόφιμα.

Σύμφωνα με την δρ Carnell, αυτή η έρευνα προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα εργασίας που υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διαφήμιση των τροφίμων και το στρες, επηρεάζουν άμεσα τον εγκέφαλο και τη διατροφική συμπεριφορά και μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής τους, ειδικά όταν πρόκειται για ενήλικες που είναι ήδη παχύσαρκοι ή εφήβους που βρίσκονται σε αυξημένο γενετικό κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι αργότερα στη ζωή τους.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν κατά την Εβδομάδα Παχυσαρκίας 2015, που διεξήχθη στο Λος Άντζελες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης