Το φαγητό με πιρούνι, αντί για κουτάλι, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους υποστηρίζει νέα έρευνα. Παρόμοιο ρόλο έχει και η ύπαρξη καθρέφτη στο χώρο του φαγητού.
Δυο νέους παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση φαγητού και, κατά συνέπεια, να συμβάλουν στην απώλεια βάρους αναδεικνύει νέα έρευνα. Και είναι εφικτοί για όλους!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιώντας πιρούνι αντί για κουτάλι και μικρότερα, λιγότερο φανταχτερά ή ακόμη και χάρτινα πιάτα για το φαγητό θα μπορούσαν να αποτραπούν οι υπερβολές.
Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η τοποθέτηση καθρεφτών στην τραπεζαρία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επειδή στην πραγματικότητα κάνουν τη γεύση του πρόχειρου φαγητού χειρότερη.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 185 φοιτητές να επιλέξουν κέικ σοκολάτας ή μια φρουτοσαλάτα και να αξιολογήσουν τη γεύση.
Εκείνοι που έφαγαν σε ένα δωμάτιο με καθρέφτη έδωσαν στη γεύση του junk food χαμηλότερη βαθμολογία από αυτούς που έφαγαν σε δωμάτιο χωρίς καθρέφτη, ο οποίος, όμως, δεν είχε καμία επίδραση στην περίπτωση της φρουτοσαλάτας.
«Μια ματιά στον καθρέφτη λέει στους ανθρώπους περισσότερο από το πώς είναι η σωματική τους εμφάνιση. Τους επιτρέπει να δουν τους εαυτούς τους αντικειμενικά και να τους βοηθά να κρίνουν τους εαυτούς τους και τις συμπεριφορές τους με τον ίδιο τρόπο που κρίνουν τους άλλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ata Jami.
Οι καθρέφτες βρέθηκε ότι ωθούν τα άτομα να συγκρίνουν και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με τα αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα.
Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη όταν αισθάνονται ότι δεν ακολουθούν τα κοινωνικά πρότυπα, καθώς έτσι ενισχύονται τα συναισθήματα δυσφορίας και αποτυχίας.
Ως εκ τούτου, η παρουσία του καθρέφτη επάγει μία δυσφορία και μειώνει την αντιληπτή γεύση των ανθυγιεινών τροφίμων.
Αλλά, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το άτομο επιλέγει μόνο του τα τρόφιμα που καταναλώνει.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the Association for Consumer Research, δείχνει ότι οι καθρέπτες πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους εστίασης ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να τρώνε πιο υγιεινά.