Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Τα Παγκόσμια Συνέδρια για την Ακεραιότητα της Έρευνας πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και καλύπτουν όλα τα ερευνητικά πεδία.

Ένα μεγάλο διεθνές ιατρικό συνέδριο ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως και τις 5 Ιουνίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

Η κεντρική θεματική του συνεδρίου αφορά στην καταλυτική μετάφραση της έρευνας σε αξιόπιστες πολιτικές και καινοτομία (“Catalysing the translation of research into trustworthy policy and innovation”), στοχεύοντας στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για μια πιο αξιόπιστη επιστημονική έρευνα και στην προώθηση της Ακεραιότητας της Έρευνας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα Παγκόσμια Συνέδρια για την Ακεραιότητα της Έρευνας πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και καλύπτουν όλα τα ερευνητικά πεδία, όλες τις επαγγελματικές βαθμίδες και όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας των ερευνητών. Εμπλέκουν όλους τους σχετικούς φορείς, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, χρηματοδοτικούς οργανισμούς της έρευνας, εκδοτικούς οίκους, επιστημονικά περιοδικά και κυβερνητικούς φορείς, και παρουσιάζουν ερευνητικά αποτελέσματα, καλές πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές  που προωθούν την αξιοπιστία της έρευνας και διευκολύνουν τη χάραξη σχετικής πολιτικής.

Κάθε Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας δίνει έμφαση σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά όλα καλύπτουν το σύνολο των θεμάτων Ακεραιότητας της Έρευνας και των υπεύθυνων ερευνητικών πρακτικών. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι οι κινητήριες δυνάμεις της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς των ερευνητών που επηρεάζουν την Ακεραιότητα της Έρευνας θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Συγκεκριμένα, αυτές οι κινητήριες δυνάμεις αφορούν τις δεξιότητες και την ενάρετη συμπεριφορά των μεμονωμένων ατόμων, το τοπικό ερευνητικό κλίμα και περιβάλλον και τα κίνητρα του συστήματος της έρευνας γενικότερα.

Τα WCRI έχουν διεθνή χαρακτήρα και δεν πραγματοποιούνται ποτέ στην ίδια ήπειρο δύο συνεχόμενες φορές. Η φιλοξενία ενός WCRI δίνει μια ισχυρή ώθηση στην εμπέδωση της σπουδαιότητας της Ακεραιότητας της Έρευνας στη χώρα υποδοχής – που φέτος είναι η Ελλάδα – και τονώνει ουσιαστικά την έρευνα και την εκπαίδευση για την εμπέδωση υπεύθυνων ερευνητικών πρακτικών.

Η διοργάνωση του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ακεραιότητα της Έρευνας στην Αθήνα από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου του 2024 αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για να ξεκινήσει μία διαδικασία διαλόγου μεταξύ των ερευνητών που εργάζονται σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που να αφορά στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται και στοχεύουν στην παραγωγή αξιόπιστης έρευνας. Με αυτόν τον τρόπο η ενδεχόμενη – και για πολλούς απαραίτητη – θεσμοθέτηση τέτοιων πρακτικών ή μίας εθνικής επιτροπής Ακεραιότητας της Έρευνας θα πέσουν σε γόνιμο έδαφος, μιας και θα απαντούν σε πραγματικές και αναγνωρισμένες ανάγκες της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου, τους κεντρικούς ομιλητές και τις δυνατότητες εγγραφής επισκεφτείτε το:  https://wcri2024.org/.

Επίσης: https://www.linkedin.com/company/wcrifoundation/, https://twitter.com/WCRIFoundation

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".

Το μήνυμα του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης στέλνει το δικό του μήνυμα.