15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη γενικώς ή στη σύλληψη του επιθυμητού αριθμού παιδιών; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα γονιμότητας διαβάστε τα παρακάτω στατιστικά …

  • Σε ζευγάρια ηλικίας κάτω των 30 ετών οι οποίοι είναι γενικά υγιείς, το 40% έως 60% είναι σε θέση να συλλάβουν κατά τους πρώτους 3 μήνες της προσπάθειας.
  • 1 στα 6 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.
  • Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια.
  • Το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη γενικώς ή στη σύλληψη του επιθυμητού αριθμού παιδιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
  • Η πιθανότητα σύλληψης σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων είναι περίπου 20% ανά μήνα. Στους 12 μήνες, το ποσοστό σύλληψης φθάνει στατιστικά στο 88%.
  • Υπολογίζεται πως στο 25% των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν εντοπίζονται περισσότεροι από ένας παράγοντες υπογονιμότητας.
  • Η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία και στους άνδρες και στις γυναίκες, αλλά οι επιπτώσεις της ηλικίας είναι πολύ μεγαλύτερες στις γυναίκες.
  • Η αιτία υπογονιμότητας εντοπίζεται κατά 40% των περιπτώσεων στους άνδρες, 40% στις γυναίκες και 20% και στους δύο.
  • Το 40-50% των περιπτώσεων αδυναμίας των ζευγαριών να συλλάβουν παιδί σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ανδρική υπογονιμότητα αφορά παραμέτρους των σπερματοζωαρίων, δηλαδή την κινητικότητα, τη μορφολογία, τη συγκέντρωση και τη βιωσιμότητα του σπέρματος.
  • Όταν οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν μία συγκεκριμένη ή πιθανή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες ή στους άνδρες, τότε θα διαγνώσουν  «ιδιοπαθή» ή ανεξήγητη υπογονιμότητα. Η διάγνωση αυτή ισχύει για το 30% των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας και για το 50% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας.
  • Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης στη πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής σε νεαρά ζευγάρια στα οποία η γυναίκα παράγει ικανό αριθμό ωαρίων αγγίζει το 32% ανά προσπάθεια και το ποσοστό της γέννησης αγγίζει το 27%.
  • Περισσότεροι από 12.000 κύκλοι εξωσωματικής, κυρίως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα μας, με τον έναν στους τρεις να καταλήγει σε εγκυμοσύνη.

Στην Ελλάδα, 1 στα 20 παιδιά κάθε χρόνο γεννιέται ύστερα από επιτυχημένη εφαρμογή κάποιας μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΔΕΡΜΑΪΟΣ: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος από την ΕΔΑΕ

Η εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ έχει στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους  πολίτες για τη σημασία της πρόληψης και της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Στόχος η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από το άσθμα

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος είναι η «Ενδυνάμωση της εκπαίδευσης για το Άσθμα».

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.