Τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη τη μέρα, έχουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία τέτοια ποτά τον μήνα, δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 90.504 γυναίκες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο «Nutrition 2022» της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή. Περίπου το 7% κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη ημερησίως, ενώ στην πορεία 205 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος.

Η συχνότητα του καρκίνου του ήπατος έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την πλειονότητα των ασθενών αποτελούν η χρόνια ηπατίτιδα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, όμως περίπου το 40% των περιστατικών αυτού του καρκίνου δεν εξηγούνται με αυτές τις αιτίες.

Η τακτική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη έχει συνδεθεί από άλλες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας. Αν και η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι συχνή. Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιθανώς σχετίζονται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που με τη σειρά τους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Επίσης τα ζαχαρούχα ροφήματα συμβάλλουν σε αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, δύο παράγοντες που κάνουν κακό στην υγεία του εν λόγω οργάνου.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, συνιστά έναν πιθανό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η μείωση αυτών των αναψυκτικών μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του ήπατος. Η αντικατάσταση των αναψυκτικών που έχουν ζάχαρη, με νερό και με καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος, επίκουρος καθηγητής Σουεχόνγκ Ζανγκ του Χάρβαρντ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη επιστημονικά η προσέγγιση Βαρτζόπουλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την προσέγγιση του υφυπουργού Υγείας «ξεπερασμένη επιστημονικά».

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.