Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιαγγειακή νόσο

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που μαστίζουν τις τελευταίες δεκαετίες τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.

-Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

-Εκτιμάται ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν κάθε χρόνο την ζωή από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

-Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

-Κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.

-1 στους 10 άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.

-Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.

-Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά στους νέους ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία.

-Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, αν και εύκολα ανιχνεύσιμη και θεραπεύσιμη πλέον, παραμένει ο βασικός παράγοντας εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

-Τα κύρια αίτια της εκθετικής αύξησης της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων εντοπίζεται στον τρόπο ζωής, τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, την έλλειψη σωματικής άσκησης, στην κακή ποιότητα και διάρκεια ύπνου, στον περιορισμό του χρόνου ανάπαυσης, στο κάπνισμα και στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

-Το 80% των πρόωρων θανάτων που οφείλονται σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τη λήψη μέτρων πρόληψης αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

-Σύμφωνα με έρευνες, μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής. Η ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο για την καρδιαγγειακή νόσο.

-Οι απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις σε τουλάχιστον ετήσια βάση, η τακτική μέτρηση της πίεσης και η επίσκεψη σε καρδιολόγο για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό είναι οι κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μία ζωή ποιοτικότερη και μεγαλύτερη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».