Μπορεί ένα χαμόγελο να φέρει την ευτυχία;

Διαβάστε τι αποκαλύπτει μια νέα έρευνα σχετικά με την ικανότητα μας να χαμογελάμε και πώς μπορεί ένα χαμόγελο να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα

Αν νιώθετε χαρούμενοι μπορεί να χαμογελάτε. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο: αν χαμογελάσετε επιτηδευμένα, ενεργοποιώντας ανάλογα τους μυς του προσώπου σας, είναι πιθανό να βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεσή.

Οι ερευνητές προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα παρακολούθησαν  σχεδόν 3.900 εθελοντές από 19 χώρες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και τους ζήτησαν να πάρουν χαμογελαστές, ουδέτερες ή αυθόρμητες εκφράσεις.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν χαμογελαστή έκφραση στο πρόσωπό τους, μιμούμενοι πρόσωπα που χαμογελούσαν σε μια φωτογραφία, δήλωσαν στη συνέχεια ότι εμφάνιζαν μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους.

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες εκφράζουν διιστάμενες απόψεις  σχετικά με το κατά πόσο οι εκφράσεις του προσώπου, ακόμη και αυτές που παίρνει κανείς συνειδητά μπορούν να επηρεάσουν τα πραγματικά του συναισθήματα και τη διάθεσή του.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό όντως ισχύει. Η επίδραση του «φορεμένου» χαμόγελου, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι τόσο ισχυρή για να ξεπεράσει την κατάθλιψη, αλλά είναι ικανή να κάνει κάποιον να νιώσει πολύ καλύτερα.

Οι ερευνητές της Many Smiles Collaboration, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Νίκολας Κόουλς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour».

«Νιώθουμε συναισθήματα τόσο συχνά που ξεχνάμε πόσο υπέροχη είναι αυτή η ικανότητά μας (να χαμογελάμε). Ωστόσο, χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει ούτε πόνος ούτε ευχαρίστηση, ούτε δυστυχία ούτε ευτυχία, ούτε τραγωδία ούτε δόξα στην ανθρώπινη κατάσταση. Η νέα έρευνα μας αποκαλύπτει κάτι θεμελιωδώς σημαντικό για το πώς δουλεύει η συναισθηματική εμπειρία», δήλωσε ο Κόουλς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση ενημέρωσης: «Μαζί κάνουμε τη διαφορά για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ στις 19η Μαΐου, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) και ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 19 Μαΐου.

Ξεκινά η υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για τους υποψηφίους με χρόνιες παθήσεις

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.

Μάθε τα πάντα για τη ρύθμιση της πίεσης

Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.