Κορίτσι ή αγόρι;

«Μπορώ να επιλέξω το φύλο του παιδιού μου;»

Οι συνηθέστεροι μύθοι για τον καθορισμό φύλου του εμβρύου

Γράφει ο Δρ. Πέτρος Χειρίδης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Χειρουργός,  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Με ρωτούν συχνά για ποιο λόγο ένα ζευγάρι επιθυμεί να «διαλέξει» το φύλο του παιδιού τους. Οι βασικότερες αιτίες για μια τέτοια επιλογή είναι η αποφυγή ενός φυλοσύνδετου νοσήματος, η αποφυγή ενός νοσήματος που εμφανίζεται συχνότερα στο ένα φύλο και τέλος, η προσωπική επιλογή του ζευγαριού για την απόκτηση παιδιού συγκεκριμένου φύλου, συνήθως με στόχο να επέλθει η ισορροπία στην οικογένεια που έχει παιδιά ενός φύλου.

Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι για ένα τέτοιο ζήτημα, η ενημέρωση των μελλοντικών γονέων μέσω των περιοδικών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί συχνά σε λανθασμένα συμπεράσματα και σε παραπληροφόρηση. Ιατρικώς, οι μόνες αξιόπιστες μέθοδοι επιλογής φύλου που χρησιμοποιούνται είναι η προεμφυτευτική ιατρική και ο διαχωρισμός σπέρματος με τη μέθοδο κυτταρομετρίας ροής.

Οι πιο διαδεδομένοι, μη ιατρικοί μέθοδοι που κυκλοφορούν ευρέως με στόχο να «βοηθήσουν» τα ζευγάρια να καθορίσουν το φύλο του παιδιού τους είναι η θεωρία της επιλεγμένης διατροφής πριν την σύλληψη και η Μέθοδος Shettles, δηλαδή η επιλεγμένη χρονικά συνουσία, μέθοδοι οι οποίοι κρίνονται ως αναξιόπιστοι.

-Η επιλεγμένη δίαιτα πριν τη σύλληψη βασίζεται στη θεωρία ότι μια δίαιτα η οποία θα στηριχθεί στην αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και μαγνησίου, θα βελτιώσει τις πιθανότητές του ζευγαριού να αποκτήσει θηλυκό έμβρυο, Αντίθετα, για την σύλληψη ενός αρσενικού εμβρύου, συστήνεται η ενίσχυση της διατροφής με νάτριο και κάλιο. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

-Η Μέθοδος Shettles υποστηρίζει ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής της επαφής σε σχέση με την ωορρηξία της γυναίκας, η στάση στο σεξ, ο οργασμός της γυναίκας καθώς και το βάθος διείσδυσης του πέους μέσα στον κόλπο κατά την εκσπερμάτιση, είναι δυνατό να καθορίσουν το φύλο. Πολυάριθμες μελέτες προσπάθησαν να συσχετίσουν τη χρονική στιγμή της συνουσίας με το καθορισμό του φύλου στο έμβρυο, εντούτοις με αντιφατικά αποτελέσματα. Καμία μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η χρονική στιγμή της επαφής σε σχέση με την ωορρηξία επηρεάζει τον καθορισμό του φύλου. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες υποθέσεις της θεωρίας Shettles, αναφορικά με το βάθος διείσδυσης κατά την εκσπερμάτιση, τη σεξουαλική στάση και τον οργασμό, καθώς ουδέποτε έχουν στηριχτεί και επιβεβαιωθεί από κάποια αξιόπιστη επιστημονική μελέτη.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση ενημέρωσης: «Μαζί κάνουμε τη διαφορά για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ στις 19η Μαΐου, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) και ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 19 Μαΐου.

Ξεκινά η υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για τους υποψηφίους με χρόνιες παθήσεις

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.

Μάθε τα πάντα για τη ρύθμιση της πίεσης

Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.