Η χαμηλή θερμοκρασία στο σπίτι μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία

Η διαβίωση σε ένα σπίτι με ελάχιστη ή καθόλου θέρμανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την επαρκώς ζεστή στέγαση ως 21°C στους χώρους του καθιστικού και ως 18°C στα υπνοδωμάτια.

Βρετανοί ερευνητές μέσα από ένα επιστημονικό πείραμα θέλησαν να δείξουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν από τους 21 βαθμούς Κελσίου, κάποιος βρεθεί στους 10 βαθμούς Κελσίου μέσα στο σπίτι.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Damian Bailey, καθηγητής Φυσιολογίας & Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, «μπορεί οι 10 βαθμοί Κελσίου να μην θεωρείται μια εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία ψύχους όμως η θερμοκρασία αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή για κάποιον που βρίσκεται στο σπίτι χωρίς θέρμανση και είναι μια αληθινή πρόκληση για τον οργανισμό».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα του πειράματος έδειξαν ότι η θερμοκρασία αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Όπως τονίζει ο Dr. Bailey « οι 18 βαθμοί Κελσίου είναι το σημείο καμπής. Είναι η στιγμή που ο οργανισμός αρχίζει να δίνει μάχη για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του».

Καθώς η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται και φτάνει σταδιακά στους 10 βαθμούς Κελσίου, ο οργανισμός αρχίζει να δουλεύει πιο σκληρά. Μέσα σε μόλις μισή ώρα έκθεσης στους 10 βαθμούς Κελσίου η αναπνοή επιταχύνεται, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται κατά 20%, η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται, η θερμοκρασία στα άκρα μειώνεται περίπου κατά 2 βαθμούς Κελσίου και αρχίζουν τα ρίγη, οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει θερμότητα.

Οι παρενέργειες της χαμηλής θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι είναι ιδιαίτερα σοβαρές καθώς όπως τονίζει ο Dr.Bailey « η καρδιά κτυπά πιο γρήγορα και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει για να εξωθηθεί περισσότερο ζεστό αίμα στα ζωτικά όργανα. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και για εγκεφαλικό. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η πηκτικότητά του αίματος και ο κίνδυνος θρομβώσεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι πιο συχνά τον χειμώνα και ιδίως όταν μειώνεται πολύ η περιβαλλοντική θερμοκρασία».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα επιστημονικά δεδομένα σαφέστατα υποδηλώνουν ότι το ψύχος είναι πιο θανατηφόρο από τον καύσωνα και απαιτείται μεγάλη προσοχή από όσους πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι καθώς η διαβίωση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τους.

Η χαμηλή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι όμως είναι εξίσου επιβαρυντική και για την ψυχική υγεία. Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science and Medicine εξέτασε τις επιπτώσεις που έχει η διαβίωση σε σπίτια με ελάχιστη ή καθόλου θέρμανση στην ψυχική υγεία. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη Νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου, που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή περίπου εκατό χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα χωρίς ιστορικό ψυχικών διαταραχών που ζούσαν σε κατοικία χωρίς θέρμανση είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή, Ο κίνδυνος αυτός ήταν τριπλάσιος για τα άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου.

Τα ευρήματα έδειξαν ακόμη ότι το κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια πραγματική πηγή άγχους και οικονομικής πίεσης για τα νοικοκυριά. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, « το να μην μπορεί κάποιος να ζεστάνει άνετα το σπίτι και την οικογένειά του μειώνει την αίσθηση ελέγχου και αυτονομίας του στο περιβάλλον του. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους συχνά υιοθετούν μηχανισμούς αντιμετώπισης που περιορίζουν την κοινωνική τους ζωή, καθώς τον χειμώνα αποφεύγουν να προσκαλούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στα σπίτια τους ή κοιμούνται νωρίτερα για να ζεσταθούν.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν οι τα άτομα που δυσκολεύονται περισσότερο να θερμάνουν επαρκώς την κατοικία τους και υποφέρουν από το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953622007675?via%3Dihub

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.