Είναι εφικτός ο εντοπισμός του αυτισμού από μια τρίχα;

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό καθολικό τεστ διάγνωσης για τον αυτισμό το οποίο όπως υποστηρίζουν μπορεί να εντοπίσει δείκτες κινδύνου από μία και μόνο τρίχα. Πρόκειται για μια καινοτομία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να  εντοπίσουν έγκαιρα τον αυτισμό σε μικρά παιδιά πριν χάσουν σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα.

Ερευνητές της εταιρείας LinusBio με έδρα τη Νέα Υόρκη, αξιολόγησαν δείγματα μαλλιών από 486 παιδιά από τρεις χώρες, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Medicine, το τεστ προέβλεψε με ακρίβεια τον αυτισμό περίπου στο 81% των περιπτώσεων.

Ο αυτισμός είναι μια εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου η οποία παραμένει σε όλη τη διάρκειας της ζωής. Ο αυτισμός δεν προλαμβάνεται και δεν θεραπεύεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς η ακριβής αιτιολογία του παραμένει ακόμη άγνωστη. Η έγκαιρη  διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα του αυτισμού, αλλά και να βοηθήσουν το παιδί με αυτισμό να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητές του.

«Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Μέχρι τότε, ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί αρκετά. Εμείς με το καθολικό αυτό τεστ θέλουμε να επιτρέψουμε την έγκαιρη παρέμβαση», δήλωσε στο NBC News ο Manish Arora, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της LinusBio.

Το πολλά υποσχόμενο τεστ βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και θα αποτελέσει ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μαλλιά – ακόμη και μια τρίχα – περιέχουν πολλές πληροφορίες για την υγεία μας και έχουν την ιδιότητα να καταγράφουν το ιστορικό έκθεσης σε μέταλλα και άλλες ουσίες.

Το τεστ είναι το πρώτο που μπορεί να αναλύσει με την χρήση ενός αλγόριθμου μοτίβα συγκεκριμένων μετάλλων που, σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετίζονται με τον αυτισμό. Το τεστ αναλύει το ιστορικό του μεταβολισμού και στη συνέχεια αποκαλύπτει σε ποιες ουσίες ή τοξίνες έχει εκτεθεί το παιδί με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν νωρίτερα θεραπείες πρώιμης παρέμβασης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή μοντέλων θεραπείας για μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το τεστ δεν προορίζεται να είναι το μοναδικό εργαλείο διάγνωσης του αυτισμού. Όπως επισημαίνει ο Manish Arora συνιδρυτής του LinusBio σε συνέντευξή του στο NBC News, «κανένας επαγγελματίας υγείας δεν πρέπει να πει ότι ένα παιδί έχει αυτισμό βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στο τεστ. Πρόκειται για ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο που παρέχει κρίσιμες πληροφορίες, αλλά όχι τις μοναδικές πληροφορίες. Ωστόσο, το τεστ μαλλιών θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο  στα παιδιά υψηλού κινδύνου για διαταραχή του φάσματος του αυτισμού».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες με στόχο να χρησιμοποιήσουν το τεστ ανάλυσης μαλλιών και σε άλλες σοβαρές παθολογίες όπως ο καρκίνος ή η νόσος του Charcot.

Πηγή: Journal of Clinical Medicine  https://www.mdpi.com/2077-0383/11/23/7154

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΦ: Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby

Σε ανάκληση παρτίδας του προϊόντος Physiomer Baby αμπούλες μίας χρήσης για ρινικό καθαρισμό και υγιεινή των βλεφάρων, προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα

Τον κατάλογο με τα 79 φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα δημοσιοποίησε με ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ : Ένα βήμα πριν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την κατάθεση και υλοποίηση προτάσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απέναντι στα προβλήματα συνταγογράφησης και αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων Σακχαρώδη Διαβήτη.