Ερυθρός Σταυρός: «Επικίνδυνα απροετοίμαστος» ο κόσμος για την επόμενη επιδημία

« Επικίνδυνα απροετοίμαστος» παραμένει ο κόσμος για την επόμενη πανδημία, προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός, ιδιαίτερα καθώς οι μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις πιθανόν να ενσκήψουν παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Όπως εκτιμά η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) υπάρχει «σοβαρή έλλειψη» ισχυρών συστημάτων πρόληψης και προετοιμασίας παρά τις αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν κατά τα τρία χρόνια της πανδημίας της Covid-19.

Το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο του κόσμου τονίζει ότι η εμπιστοσύνη, η ισότητα και η τοπική δράση πρέπει να είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους να οικοδομηθεί η προετοιμασία για την επόμενη κρίση.

Για τον Ερυθρό Σταυρό, οι κυβερνήσεις δεν είναι περισσότερο έτοιμες τώρα απ’ ό,τι ήταν το 2019, όταν εμφανίστηκε στην Κίνα ο ιός της Covid-19. Ιδίως καθώς οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν «πολλαπλούς κινδύνους και όχι μόνο έναν» διότι δύο κρίσεις μπορούν κάλλιστα να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Έτσι, το ανθρωπιστικό δίκτυο τονίζει την αύξηση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα και τα κύματα επιδημιών κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, μεταξύ των οποίων η Covid-19 δεν είναι παρά μόνο ένα παράδειγμα.

«Η πανδημία της Covid-19 θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για να προετοιμαστεί η διεθνής κοινότητα από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση. Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι άμεση και εάν η εμπειρία της Covid-19 δεν επιταχύνει τις προετοιμασίες, τι θα μπορούσε να το κάνει;»,  », δήλωσε ο γενικός γραμματέας του IFRC Τζάγκαν Τσαπαγκάιν.

Σε έκθεσή του ο οργανισμός επιμένει στο γεγονός ότι οι κρίσεις πλήττουν περισσότερο εκείνους που είναι ήδη ευπαθείς και ότι είναι «αυτοκαταστροφικό» να αφήνουν τους πιο φτωχούς εκτεθειμένους, διότι μια ασθένεια μπορεί να επιστρέψει με μια πιο επικίνδυνη μορφή.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ερυθρού Σταυρού, εάν οι πολίτες εμπιστεύονταν τα μηνύματα για την ασφάλεια, θα ήταν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με μέτρα δημόσιας υγείας και επίσης να αποδεχθούν τον εμβολιασμό. Και επιμένει στο γεγονός ότι η εμπιστοσύνη οικοδομείται σταδιακά, μια διαδικασία που δεν μπορεί να περιμένει να ενσκήψει η κρίση. Εάν η εμπιστοσύνη αποδυναμωθεί, τότε η πόλωση και ο ατομικισμός κυριαρχούν, όπως κατέδειξε η πανδημία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι η πανδημία επέτεινε σε σημαντικό βαθμό τις υφιστάμενες ανισότητες, με κακές υποδομές υγιεινής, υπερπληθυσμό, έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες και υποσιτισμό και είναι αναγκαίο ο πλανήτης να αντιμετωπίσει τα υγειονομικά και κοινωνικοοικονομικά τρωτά σημεία πολύ πριν από την επόμενη κρίση. Ζητά επίσης την ανάπτυξη προϊόντων που είναι φθηνότερα και πιο εύκολα στην αποθήκευση και τη διαχείριση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Έως το 2025, ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι οι χώρες θα πρέπει αυξήσουν την εγχώρια χρηματοδότηση για την υγεία κατά 1% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος και τη παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».