Οι επιβλαβείς διατροφικές συμπεριφορές επηρεάζουν το 20% των παιδιών

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά και έφηβοι παγκοσμίως υποφέρουν από επιβλαβείς διατροφικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να τους θέσουν σε κίνδυνο για σοβαρές διαταραχές, με τα κορίτσια να επηρεάζονται ιδιαίτερα, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 32 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2000 και μετά, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 63.000 παιδιά και έφηβοι μεταξύ 6 και 18 ετών από 16 χώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν κορίτσια, θεωρήθηκαν σωματικά και ψυχικά υγιείς και όλοι είχαν συμπληρώσει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ερωτηματολόγιο με πέντε επιλεγμένες βασικές ερωτήσεις για τον εντοπισμό διατροφικών διαταραχών.

Το ερωτηματολόγιο έθετε τις ακόλουθες ερωτήσεις στους συμμετέχοντες:
(1) Νιώθετε αδιαθεσία όταν νομίζετε ότι έχετε φάει πολύ;
(2) Ανησυχείτε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του πόσο τρώτε;
(3) Έχετε χάσει πρόσφατα περισσότερα από 6,5 κιλά σε μια περίοδο 3 μηνών;
(4) Πιστεύετε ότι έχετε επιπλέον σωματικό βάρος, όταν οι άλλοι λένε ότι είστε πολύ αδύνατος/-η;
(5) Θα λέγατε ότι το φαγητό κυριαρχεί στη ζωή σας;

Με βάση τις καταφατικές απαντήσεις σε τουλάχιστον δύο από τις ερωτήσεις, το 22% χαρακτηρίστηκε ότι παρουσίαζε κάποιας μορφής «διαταραγμένη διατροφή» (disordered eating). Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει επιβλαβείς διατροφικές συμπεριφορές που μπορεί να μην χαρακτηρίζονται ως διατροφική διαταραχή, η οποία θεωρείται μια μορφή ψυχικής ασθένειας.

Τα ποσοστά διαταραγμένης διατροφής ήταν σημαντικά υψηλότερα στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια και αυξήθηκαν παράλληλα με την ηλικία και τον δείκτη μάζας σώματος, ανέφερε η ερευνητική ομάδα, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, στο JAMA Pediatrics.

Η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές με επιβλαβείς συνέπειες, επεσήμαναν οι συγγραφείς. Τέλος, υπογράμμισαν ότι το υψηλό ποσοστό διαταραγμένης διατροφής που βρέθηκε σε αυτή τη μελέτη ενισχύει τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τις διατροφικές διαταραχές από τους κλινικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».