Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στις γυναίκες

Καινοτόμες πρακτικές σχετιζόμενες με τη φυσική δραστηριότητα στις γυναίκες από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 28% του συνολικού πληθυσμού της Γης δεν έχει φυσική δραστηριότητα και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες (33%) συγκριτικά με τους άνδρες (23%). Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον επιβεβαιώνουν αυτή τη διαφορά.

Με στόχο την αύξηση της επίγνωσης για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής στις γυναίκες και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, βρίσκεται σε εξέλιξη σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023 το πρόγραμμα συνεργασίας WOMEN’S HURDLES, στο οποίο συμμετέχει ενεργά το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Έχει ως σκοπό να αναπτύξει, εφαρμόσει και διαδώσει καινοτόμες πρακτικές σχετιζόμενες με τη φυσική δραστηριότητα σε ένα πληθυσμό  δυνητικά υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα δύσκολα προσεγγίσιμο: τις γυναίκες, και ειδικά τις  γυναίκες αυτές που έχουν οικογένεια και ταυτόχρονα εργάζονται. Η φυσική δραστηριότητα παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των  καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μερικών  μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του νου, αναφέρει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, το οποίο θα παρουσιάσει το πρόγραμμα  στις 31 Μαρτίου από τις 17:00 έως τις 21:00 στο ξενοδοχείο Golden Age (Μιχαλακοπούλου 57). Εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, εκπρόσωποι  αθλητικών συλλόγων, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και εκπρόσωποι της πολιτείας θα  κληθούν να δώσουν το παρόν σε μια εκδήλωση που θα είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε θελήσει  να την παρακολουθήσει.

Οι παρεμβάσεις για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης

Το   Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, έχει διαμορφώσει ένα σύνολο πρακτικών και συναισθηματικών παρεμβάσεων με στόχο την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και την αύξηση της ενασχόλησης των γυναικών με τα σπορ και τη  φυσική δραστηριότητα. “Αυτοί οι «Χρυσοί Κανόνες» είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας τα  τελευταία δυο χρόνια, ένα μανιφέστο που δίνει έμφαση σε βασικές αρχές με εφαρμογή σε  μεγάλο ποσοστό στις περισσότερες γυναίκες”, αναφέρει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Οι στόχοι

Τα γυμναστήρια να γίνουν χώροι πιο φιλικοί για τις γυναίκες που είναι ταυτόχρονα και μητέρες, δίνοντας τους την ευκαιρία να φέρουν μαζί τα παιδιά τους για  γυμναστική, διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη δημιουργική απασχόληση.

Ενθάρρυνση επιχειρήσεων να δημιουργήσουν τις κατάλληλες  υποδομές που θα επιτρέπουν στις εργαζόμενες γυναίκες, και όχι μόνο, να γυμνάζονται σε  κάποιο διάλειμμα της εργασίας τους.

Δημιουργία στην κοινωνία πρότυπων  εργαζόμενων γυναικών που βρίσκουν χρόνο να γυμναστούν και είναι χαρούμενες για αυτό.

Ενθάρρυνση της Πολιτείας  και των Θεσμών να ενσωματώσουν γυναίκες σε όλες τις θέσεις της ιεραρχίας και των αποφάσεων που σχετίζονται με τα σπορ, την άθληση, τη  φυσική δραστηριότητα.

Στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών που θεωρούμε ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη την άσκηση, όπως είναι γυναίκες με  παχυσαρκία, κατάθλιψη, χρόνια νοσήματα, ειδικές ανάγκες, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τη λοχεία ή την εμμηνόπαυση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.