Μαθητές κατασκεύασαν σύστημα που μετρά τη UV ακτινοβολία σε γυαλιά ηλίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής κατά τη διάρκεια του οποίου μαθητές όλων των βαθμίδων, κυρίως από την Κεντρική Μακεδονία αλλά και από τη Λήμνο, παρουσίασαν εφαρμογές που αφορούν στον τομέα της Υγείας, της βελτίωσης σχολικής ζωής, των έξυπνων πόλεων και του περιβάλλοντος, των Τεχνών και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ειδικά φέτος, το Μαθητικό Συνέδριο που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας αφού είχε και συμμετοχές σχολείων από τη Γαλλία.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στις εγκαταστάσεις του οποίου διοργανώθηκε το Συνέδριο- Θεσμός, μετατράπηκε μία ακόμη φορά σε πόλο μαθητικής καινοτομίας όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Στο φετινό  Μαθητικό Συνέδριο ξεχώρισε μια πρωτότυπη εφαρμογή που λειτουργεί με αισθητήρες μέτρησης της ηλιακής ακτινοβολίας UV, την οποία  δημιούργησαν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αριδαίας.

Το 80% περίπου της συνολικής ακτινοβολίας UV που απορροφά ένας άνθρωπος στην ζωή του, γίνεται μέχρι τα 18 του χρόνια. Η UV ακτινοβολία καταστρέφει σταδιακά τον αμφιβληστροειδή και τον φακό του ματιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς , δεν γνωρίζουμε πόση ακριβώς έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία απαιτείται για να προκληθούν βλάβες στα μάτια, γι’ αυτό και συνιστάται σε μικρούς και μεγάλους να μη βγαίνουν ποτέ στον ήλιο δίχως καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι μαθητές του 1ουΕΠΑΛ Αριδαίας κατασκεύασαν σύστημα που μετρά τη UV ακτινοβολία σε γυαλιά ηλίου και κατέγραψαν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τα μάτια μας η ακτινοβολία του ήλιου.

Η εφαρμογή αυτή ήταν μια μόνο από τις εκατοντάδες εφαρμογές που παρουσίασαν μαθητές κατά τη διάρκεια του τετραήμερου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής  (25 -28 Απριλίου).

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ είναι το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Στους επόμενους μήνες το ΝΟΗΣΙΣ θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του, δημιουργώντας πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και έναν χώρο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια. Παράλληλα , τα παιδιά ΑΜΕΑ θα μπορούν να επισκέπτονται το ΝΟΗΣΙΣ δωρεάν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Υπουργείο Υγείας: Γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνη».

Kαινοτόμο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης για ΑμεΑ

Με το καινοτόμο πρόγραμμα «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» άτομα με αναπηρία θα εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να εργαστούν “εκπαιδεύοντας” συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης».

Η Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.) διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, στις 13–15 Ιουνίου 2024, με θέμα «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης».