Η ενημέρωση το κλειδί για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος

Εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ της ΕΔΑΕ για τον καρκίνο του δέρματος

Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος είναι ο Μάιος και η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) για δεύτερη χρονιά, συνεχίζει την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, με κεντρικό μήνυμα «Αφού μπορείς και το διακρίνεις, είναι σημάδι ότι πρέπει να το εξετάσεις». Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ σε συνεργασία και με τον ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma, που θα διεξαχθεί όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών. Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί.

Η ΕΔΑΕ ξεκίνησε τις δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από Δερματολόγους, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστούν σε απομακρυσμένα, ακριτικά νησιά. Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ και με συμμετοχή δερματολόγων – μελών της ΕΔΑΕ θα κάνει 2 αποστολές σε Πάτμο, Αρκιούς, Λειψούς (Α’ αποστολή/ 22-26 Μαΐου) και Νίσυρο – Τήλο – Χάλκη (Β’ αποστολή/ 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου). Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 29ου Διάπλου θα επισκεφθεί τα νησιά Κίναρο, Αμοργό, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Φολέγανδρο και Κουφονήσι (4 – 14 Μαΐου). Στις παραπάνω δράσεις θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο για τη σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί βραχιόλι του ΔΕΡΜΑΪΟΥ.

«Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο 336 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία και την υγεία μας αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του δέρματός μας. Τα νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία», επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ο Ιωάννης Μπάρκης, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Σημειώνει ότι «διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος κατά 85% πριν το έτος 2040». Αναφέρεται σε μεγάλης κλίμακας μελέτη σε δείγμα 394.681 κλινικών εξετάσεων, που έδειξε ότι όσοι υπέστησαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα – οδυνηρό έγκαυμα, με έντονη ερυθρότητα, φουσκάλες, διάρκειας από δύο ημέρες και πάνω – πριν από την ηλικία των 18 ετών είναι κατά ποσοστό 18% πιθανό να αποκτήσουν ένα ύποπτο δερματικό σημάδι στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα, ενώ το 84% των εφήβων αντιλαμβάνεται ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος, δυστυχώς ούτε το ένα τέταρτο αυτών δεν προστατεύεται όταν βγαίνει στον ήλιο.

«Προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση των παιδιών και των εφήβων. Και φυσικά να εκπαιδεύσουμε όλους για την σημασία της ετήσιας εξέτασης σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον δερματολόγο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.