Ταξίδι προσφοράς στους κατοίκους της άγονης γραμμής της ΑΜΚΕ «Με οδηγό το διαβήτη»

615 μετρήσεις σακχάρου και 480 εξετάσεις στο φετινό ταξίδι

 

“Όταν έρχονται γιατροί, τρέχουμε”, είπε ο κ. Πέτρος που εξετάσαμε στη γραφική Αστυπάλαια, στο πλαίσιο της 8ης εκστρατείας πρόληψης εκπαίδευσης και ενημέρωσης κατά του διαβήτη που διοργάνωσε και φέτος η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με οδηγό το διαβήτη». Σε τέσσερις μόλις λέξεις συνόψισε το κενό στις υπηρεσίες υγείας που έχουμε στην κατακερματισμένη γεωγραφικά Ελλάδα.

Περισσότερες από 615 μετρήσεις σακχάρου και 480 εξετάσεις από τις ειδικότητες που μας συνόδευαν πραγματοποιήθηκαν στους πέντε προορισμούς της φετινής μας εκστρατείας.

Στα νησιά που επισκέφθηκε η αποστολή, Πάτμο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Τήλο και Χάλκη, απλές σχετικά εξετάσεις, όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η σπιρομέτρηση, μια συνταγή για γυαλιά ή μια υπηρεσία όπως η εξειδικευμένη περιποίηση των άκρων δεν είναι καθόλου αυτονόητες.

Εξετάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι με διαβήτη και προδιαβήτη και πήραν πολύτιμες οδηγίες προσαρμογής ή έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, εντοπίστηκαν πέντε αδιάγνωστα περιστατικά και επτά περιστατικά διαβητικού ποδιού, ενώ εξετάστηκαν και ασθενείς με χαρακτήρα επείγοντος, αποδεικνύοντας το μεγάλο κενό σε υπηρεσίες υγείας που υπάρχει στα νησιά της άγονης γραμμής τη στιγμή που οι κάτοικοι το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η τοπική κοινωνία και οι δημοτικές αρχές αγκάλιασαν την προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας την αξία της προσφοράς εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα απομακρυσμένα, σχεδόν αποκομμένα νησιά μας.

“Είμαι ευγνώμων”, είπε μια ασθενής με διαβήτη τύπου 1, εκπαιδευτικός στη Νίσυρο, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποιότητα των υπηρεσιών που έλαβε από την ομάδα των ειδικών.

Απαιτητική αποστολή να εξετάζεις εκατοντάδες ανθρώπους πρακτικά μέσα σε λίγες ώρες, όμως τα μέλη του επιστημονικού “πληρώματος” υπερέβαλαν εαυτούς.

Οι ειδικοί που προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στη φετινή αποστολή ήταν οι:

  • Λέπουρας Αντώνιος, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General
  • Παπανδρινοπούλου Δήμητρα, Πνευμονολόγος –Εντατικολόγος, τ. επιμελήτρια Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία
  • Χαρακίδας Αντώνιος, Χειρουργός- Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Βασιλείου Λένα, Ποδολόγος, τ. Συνεργάτις του Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”
  • Δήμητρα Κοκκόρη, Επισκέπτρια Υγείας

Η κόπωσή τους μεγάλη, ωστόσο αντισταθμίστηκε από τις αγκαλιές και τις ζεστές ευχαριστίες των κατοίκων που έδειξαν πόσο πολύ τους είχαν ανάγκη.

Η αποστολή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε η πολύτιμη στήριξη των χορηγών μας, των εταιρειών PFIZER, NOVO NORDISK, ASCENSIA και ΙNTEGRIS και των υποστηρικτών μας, της εταιρείας ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ και του ΜETROPOLITAN GENERAL. 

Μέχρι σήμερα, η ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη” έχει εξετάσει 71.100 κατοίκους στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα στις 8 Πανελλαδικές Εκστρατείες Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης που προηγήθηκαν, εντοπίζοντας συνολικά 810 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.

Στα Μετέωρα οι Εαερινές Ημέρες Ρευματολογίας 2024

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευατολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) διοργανώνει το τριήμερο 17-19/5/2024 Συνέδριο με τίτλο «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας» στα Μετέωρα, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς και έντονης θρησκευτικότητας. 

Μάϊος – Μήνας Μέτρησης της Πίεσης

Στόχος του Παγκόσμιου Προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month) είναι να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.