Πυρετός: Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Ο υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε «υψηλός πυρετός»;

Ο πυρετός αποτελεί την πρώτη άμυνα του οργανισμού που ενεργοποιείται για να εξοντώσει μικρόβια και ιούς που τον απειλούν, αλλά είναι και ένα «καμπανάκι κινδύνου», που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες ή και αρκετούς μήνες (χρόνιος).

Στην περίπτωση του προσωρινού πυρετού οι συνήθεις αιτίες είναι συνήθως οι ιώσεις, οι μικροβιακές λοιμώξεις, η μυϊκή εξάντληση, οι ορμονικές διαταραχές, η έκθεση σε θερμό περιβάλλον και η χρήση ορισμένων φαρμάκων και ουσιών. Οι περιπτώσεις χρόνιου πυρετού ενδέχεται να είναι ακίνδυνες, είναι πιθανό όμως να υποδηλώνουν  και σοβαρές καταστάσεις,  όπως ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα ή ακόμα και καρκίνο.

Πότε να ανησυχήσετε

Όταν ο πυρετός ανεβαίνει επικίνδυνα και δεν πέφτει με την λήψη των ενδεδειγμένων φαρμάκων, τότε πραγματικά πρέπει να ανησυχήσουμε, καθώς μας δείχνει ότι ο οργανισμός έχει χάσει τον έλεγχο και κινδυνεύει άμεσα.

Βάσει των επιστημονικών στοιχείων, πυρετός θεωρείται η κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 37,4 C.  Οι μικρότερες τιμές δεν εμπνέουν καμία ανησυχία. Αντίθετα, όταν η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 39 C  μιλάμε για υψηλό πυρετό, ο οποίος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Εκτός από το ύψος της θερμοκρασίας και τη διάρκεια του η επικινδυνότητα του πυρετού καθορίζεται και από τα συνοδά συμπτώματα. Όταν ο υψηλός πυρετός συνοδεύεται από πονοκέφαλο, τάση για εμετό και πτώση του επιπέδου συνείδησης, για λίγες ώρες, τότε πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό συνδυασμό. Το ίδιο ισχύει και όταν ο υψηλός πυρετός έχει μεγάλη διάρκεια.. Όσον αφορά στα βρέφη, θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ακόμα και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένας σημαντικός λόγος για να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος

Η  αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές είναι δύο από τους βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο πυρετός. Αν ξεπεράσει τους 40 C μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Γι΄ αυτό και είναι απαραίτητο, στις περιπτώσεις που εμφανίζεται το σύμπτωμα να διερευνάται από ειδικό. Οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές, κατά συνέπεια και οι θεραπείες. Το ίδιο και η αντίδραση του κάθε οργανισμού στις υψηλές θερμοκρασίες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.