HIV: Θέσπιση  διαδικασίας  προληπτικής  διάθεσης  αντιρετροϊκών  φαρμάκων 

Η προληπτική διάθεση αντιρετροϊκών φαρμάκων χορηγείται σε άτομα που, για οποιονδήποτε λόγο, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre–Exposure Prophylaxis» – PrEP), με στόχο την προστασία ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό HIV.

Η PrEP αφορά στη χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής σε άτομα με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου για μόλυνση με HIV, πριν από πιθανή έκθεση στον HIV. Ο ΠΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης (CDC και ECDC) έχουν εκδώσει σχετικές συστάσεις, παροτρύνοντας τις χώρες να εντάξουν τη χορήγηση PrEP στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθούν για την καταπολέμηση της επιδημίας HIV, ωστόσο αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό από το σύνολο των χωρών.

Όροι και προϋποθέσεις

Ο σκοπός θέσπισης της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η αποτελεσματική πρόληψη της εξάπλωσης του HIV. Δικαιούχοι της προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής είναι:

α) Άτομα αρνητικά στον HIV με αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον HIV. Ως αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης ορίζεται το σύνολο των παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να μολυνθεί από τον HIV, οι οποίοι δύνανται να σχετίζονται με την εργασία, τον τόπο διαβίωσης, τα υποκείμενα νοσήματα και τη σεξουαλική συμπεριφορά του.

β) Άτομα αρνητικά στον HIV που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με ερωτικό σύντροφο διαφορετικού ΗIV ορολογικού προφίλ.

γ)  Χρήστες  ενδοφλέβιων  εξαρτησιογόνων  ουσιών,  αρνητικοί στον HIV.

δ) Άτομα αρνητικά στον HIV που έρχονται σε σεξουαλική επαφή επ’ αμοιβή.

Για να λάβει κάποιος την προληπτική αγωγή, θα υποβάλλεται κάθε τρεις μήνες σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις για την ανίχνευση του HIV (εξέταση αρχικού ελέγχου – screening), καθώς και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Στην περίπτωση θετικού αρχικού, και εν συνέχεια επιβεβαιωτικού, ελέγχου  μόλυνσης  του  ατόμου από  HIV, αυτό θα εντάσσεται στο Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη και θα παύει η χορήγηση της PrEP.

Διαδικασία χορήγησης PrEP

Η συνταγογράφηση της PrEP γίνεται αποκλειστικά από ιατρό με ειδικότητα παθολογίας, ή γενικής ιατρικής, ή δερματολογίας/αφροδισολογίας, ή μαιευτικής γυναικολογίας. Ο συνταγογράφων ιατρός έχει τη δυνατότητα χορήγησης επαναλαμβανόμενων συνταγών έως και τρίμηνης διάρκειας.

Η χορήγηση της PrΕP πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με το πρωτόκολλο για την PrΕP, που εκδίδεται και περιοδικά επικαιροποιείται από το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τα όρια συνταγογράφησης ιατρικών πράξεων, ως αυτά ισχύουν, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Ο ιατρός καταχωρεί τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των δικαιούχων στο ΣΗΣ, ο οποίος αυτομάτως ψευδωνυμοποιείται από το σύστημα, μέσω της δημιουργίας ενός Κωδικού Αριθμού Δικαιούχου, και εν συνεχεία συνταγογραφεί ηλεκτρονικά την PrEP, βάσει των ψευδωνυμοποιημένων στοιχείων, χωρίς τη χρήση άλλων προσδιοριστικών στοιχείων της ταυτότητας του ατόμου. Ομοίως, στη συνταγή θα εμφανίζονται αποκλειστικά τα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία του δικαιούχου (Κωδικός Αριθμός Δικαιούχου). Πρόβαση στα προσωπικά δεδομένα θα έχει αποκλειστικά ο ιατρός που συνταγογραφεί την PrEP.

Δικαίωμα εκτέλεσης των εν λόγω συνταγών στο ΣΗΣ θα έχουν οι φαρμακοποιοί των φαρμακείων δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εκτελούν συνταγές αντι-ρετροϊκών φαρμάκων ασθενών. Κάθε μία συνταγή εκτελείται χωριστά ανά μήνα από τον φαρμακοποιό του νοσοκομείου.

Ειδικότερες λεπτομέρειες για το είδος των εξετάσεων που θα πρέπει να διενεργούνται, τα αντιρετροϊκά σχήματα και σκευάσματα που θα χορηγούνται κ.λπ., προβλέπονται στο ιατρικό πρωτόκολλο για την PrΕP, που εκδίδεται και περιοδικά επικαιροποιείται από το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.