Κάπνισμα και καρδιά: 4 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διακόψετε την βλαβερή συνήθεια

Ακόμη κι ένα τσιγάρο την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 50%.

Κάθε χρόνο, το κάπνισμα σκοτώνει 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε άνδρες και γυναίκες. Οποιαδήποτε ποσότητα καπνίσματος είναι επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη κι ένα τσιγάρο την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 50%.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε μια καρδιακή προσβολή είναι να σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα. Οι 4 συμβουλές της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να το επιτύχετε:

-Όσο έντονη κι αν είναι η επιθυμία σας, καθυστερήστε να ανάψετε το τσιγάρο. Η λαχτάρα για τσιγάρο διαρκεί συνήθως 3 με 5 λεπτά. Αν μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτά τα λίγα λεπτά, τότε είστε έτοιμοι να μην καπνίσετε αυτό το τσιγάρο. Περιμένετε τουλάχιστον 3 λεπτά και η παρόρμηση θα περάσει.

-Κάθε φορά που θέλετε να καπνίσετε πιείτε νερό ή χυμό.

-Αποσπάστε την προσοχή σας από την επιθυμία να καπνίσετε κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί. Τις περισσότερες φορές, η πρακτική αυτή λειτουργεί αποτελεσματικά!

-Κάθε φορά που θέλετε να καπνίσετε πάρτε βαθιές αναπνοές. Εισπνέετε από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα αργά και βαθιά.

Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερο από το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων. Εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος, η υγεία της καρδιάς μπορεί να προστατευθεί ακόμη περισσότερο με τη σωματική δραστηριότητα, της ισορροπημένη διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και τον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή: Ομιλία του Δρ Γεωργίου Χρούσου

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος στην ομιλία του θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

«Τρίποντο στη ζωή» για τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Εργασιακές Ομάδες Μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΕΚΜ: Έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΜ) ανακοινώνει την έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille.