Στον “Ευαγγελισμό” η πρώτη εμφύτευση εξωαγγειακού απινιδωτή σε ασθενή με κακοήθη καρδιακή αρρυθμία

Η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων έξω από την καρδιά και τις φλέβες έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών όπως απόφραξη αγγείων (στένωση, απόφραξη ή συμπίεση φλέβας) και κινδύνους λοιμώξεων του αίματος.

Στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 7 Μαρτίου από τον Διευθυντή ΕΣΥ Ξυδώνα Σωτήριο η πρώτη εμφύτευση του νέου εξωαγγειακού απινιδωτή για τη θεραπεία ασθενών με κακοήθη καρδιακή αρρυθμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια καρδιακό θάνατο (SCA). Το σύστημα Extravascular Implantable Cardioverter-Defibrillator (EV-ICD), το οποίο αποτελείται από το Aurora EV-ICD™ MRI SureScan™, το ηλεκτρόδιο απινίδωσης Epsila EV™ MRI SureScan™ και τα σχετικά εργαλεία εμφύτευσης, έλαβε έγκριση CE το 2023.

Το σύστημα Aurora EV-ICD™ είναι ο πρώτος στο είδος του απινιδωτής με το ηλεκτρόδιο τοποθετημένο κάτω από το στέρνο, έξω από την καρδιά και τις φλέβες. Το καινοτόμο σύστημα παρέχει θεραπεία απινίδωσης και αντι-ταχυκαρδιακή βηματοδότηση (ATP) για την πρόληψη του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, μέσω μιας εμφυτευμένης συσκευής παρόμοιας σε μέγεθος, σχήμα και διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους παραδοσιακους, διαφλεβίους απινιδωτές.

«Το σύστημα AuroraEV-ICD™ μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους ασθενείς τα οφέλη των παραδοσιακών απινιδωτών, μειώνοντας παράλληλα ορισμένους κινδύνους που προκύπτουν από την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στην καρδιά ή τις φλέβες», δήλωσε ο εμφυτευτής γιατρός Ξυδώνας Σωτήριος.

Ο συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής κ. Τρίκας ανέφερε: «Προσπαθούμε να παρέχουμε φροντίδα ασθενών υψηλής ποιότητας, και αυτή η τεχνολογία είναι ένα ακόμη βήμα προς την πρόοδο παρέχοντας στους ασθενείς μας τις πιο πρόσφατες κλινικές εξελίξεις για τη διαχείριση της καρδιακής τους κατάστασης».

Το AuroraEV-ICD™ εμφυτεύεται κάτω από την αριστερή μασχάλη ενώ το ηλεκτρόδιο απινίδωσης EpsilaEV™ τοποθετείται κάτω από το στέρνο χρησιμοποιώντας μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων έξω από την καρδιά και τις φλέβες έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών που μπορεί να σχετίζονται με διαφλέβια ηλεκτρόδια, όπως απόφραξη αγγείων (στένωση, απόφραξη ή συμπίεση φλέβας) και κινδύνους λοιμώξεων του αίματος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: «Γίνε φίλος με τον Λύκο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου (10 Μαΐου), η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό μήνυμα  «Γίνε φίλος με τον Λύκο».

Μεταμοσχεύσεις: 8 δότες οργάνων χάρισαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Από τη Μ. Πέμπτη 2 Μάϊου και σε διάστημα μίας εβδομάδας, 8 δότες οργάνων από Νοσοκομεία όλης της χώρας, χάρισαν απλόχερα τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε 25 ασθενείς.

Υπουργείο Υγείας: Γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνη».