ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»: Πρωτοποριακή μικροεπεμβατική τεχνική για το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται ως ο “σιωπηλός κλέφτης της όρασης” και αυτό γιατί όταν πλέον θα δώσει συμπτώματα αντιληπτά στον ασθενή είναι ήδη αργά! Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προξενούν μη αναστρέψιμη βλάβη στο οπτικό νεύρο. Κύριος παράγοντας είναι η τιμή της ενδοφθάλμιας πίεσης που συνήθως –αλλά όχι πάντα- είναι αυξημένη. Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος (10-16 Μαρτίου), το Οφθαλμολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ενημερώνει το κοινό ότι, εκτός από τις κλασσικές εγχειρητικές παρεμβάσεις έναντι του γλαυκώματος, εφαρμόζει – πρωτοποριακά για τη Βόρεια Ελλάδα –  την νέα μικροεπεμβατική τεχνική Ab Interno Trabectomy.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχει από γλαύκωμα το 2% του γενικού πληθυσμού (200.000-250.000), ένα ποσοστό που αυξάνει σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Από τους ασθενείς αυτούς τουλάχιστον οι μισοί δεν το γνωρίζουν λόγω της ανώδυνης συρρίκνωσης του οπτικού πεδίου.

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και η έναρξη θεραπείας, όταν αυτή χρειάζεται, μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδο της νόσου! Αν υπάρχουν άτομα στο οικογενειακό μας περιβάλλον που γνωρίζουμε ότι πάσχουν από γλαύκωμα θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ευαισθητοποιημένοι! Η θεραπευτική αντιμετώπιση του γλαυκώματος βασίζεται στην τακτική παρακολούθηση και στη θεραπεία που είναι φαρμακευτική και επεμβατική.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Υπουργείο Υγείας: Γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνη».

Kαινοτόμο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης για ΑμεΑ

Με το καινοτόμο πρόγραμμα «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» άτομα με αναπηρία θα εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να εργαστούν “εκπαιδεύοντας” συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης».

Η Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.) διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, στις 13–15 Ιουνίου 2024, με θέμα «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης».