«Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου!»:  Καμπάνια της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας

Η εκστρατεία ενημέρωσης της ΕΔΑΕ επικεντρώνεται στο πρόβλημα της απώλειας τριχών, τις μορφές αλωπεκίας και τις νέες θεραπείες που δίνουν λύσεις.

Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής πραγματοποιεί η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Η εκστρατεία, που έχει τον τίτλο «Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου!», επικεντρώνεται στο πρόβλημα της απώλειας τριχών, τις μορφές αλωπεκίας και τις νέες θεραπείες που δίνουν λύσεις.

Μέσα από την καμπάνια ενημέρωσης η ΑΔΑΕ επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα ότι ο μόνος ειδικός για την σωστή αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι ο Δερματολόγος, τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθούν όλοι όσοι παρατηρούν έντονη τριχόπτωση, ώστε να λάβουν την σωστή διάγνωση και την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

«Με την καμπάνια αυτή η ΕΔΑΕ στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα της απώλειας των τριχών και συχνά αναζητούν λύσεις σε μη εξειδικευμένους χώρους όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς ακόμα και καταστήματα καλλυντικών, ζητώντας συμβουλές από μη ειδικούς, αισθητικούς, κομμωτές κ.ά. με αποτέλεσμα να μην λύνεται το πρόβλημα αλλά αντίθετα πολύ συχνά να χειροτερεύει. Το πρόβλημα της έντονης απώλειας τριχών, εκτός των άλλων, δημιουργεί ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα, στρες, ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης στους νέους άνδρες και πολύ περισσότερο στις γυναίκες που το βιώνουν », επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας ο  πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Μπάρκης.

Αλωπεκία: Τί λένε τα νούμερα

Η τριχόπτωση “χτυπά” και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συγκεκριμένα:

Στους άνδρες:

-25% περίπου πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία και αρχίζουν να χάνουν μαλλιά, πριν την ηλικία των 20.

-65% περίπου εμφανίζει κάποιο είδος τριχόπτωσης μέχρι την ηλικία των 35 ετών περίπου.

-85% περίπου παρουσιάζει έως την ηλικία των 50 ετών εμφανή αραίωση.

Στις γυναίκες:

-1 στις 4 γυναίκες περίπου επηρεάζεται από τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών και η πλειοψηφία αυτών πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν προβλήματα τριχόπτωσης είναι μεταξύ 25 και 35 ετών.

-24% των γυναικών, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αισθάνονται ότι η απώλεια μαλλιών ισοδυναμεί με την απώλεια ενός άκρου. Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βαθιά επηρεάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπισή του.

Στις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης συμπεριλαμβάνονται:

-Η έλλειψη σιδήρου (από την περίοδο ή από την εγκυμοσύνη).

-Κάποιες διαταραχές του θυρεοειδή (όπως ο υποθυρεοειδισμός).

-Η εμμηνόπαυση.

-Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCO).

-Η λήψη φαρμάκων.

-Η χημειοθεραπεία.

Η ΕΔΑΕ καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν υπεύθυνα και για την οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης αντιμετωπίζουν να επισκεφθούν άμεσα το δερματολόγο τους, που είναι ο μόνος ειδικός γιατρός στις παθήσεις και στις θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής.

Παρότι η γυροειδής αλωπεκία δεν αποτελεί απειλή για την υγεια, η θεραπεία της είναι απαραίτητη λόγω της μεγάλης ψυχοκοινωνικής επιβάρυνσης που προκαλεί στους ασθενείς. Σήμερα, είναι διαθέσιμες νέες, καινοτόμες θεραπευτικές κατηγορίες, οι οποίες έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και δυνατότητα διατήρησης του ελέγχου της νόσου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: «Γίνε φίλος με τον Λύκο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου (10 Μαΐου), η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό μήνυμα  «Γίνε φίλος με τον Λύκο».

Μεταμοσχεύσεις: 8 δότες οργάνων χάρισαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Από τη Μ. Πέμπτη 2 Μάϊου και σε διάστημα μίας εβδομάδας, 8 δότες οργάνων από Νοσοκομεία όλης της χώρας, χάρισαν απλόχερα τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε 25 ασθενείς.

Υπουργείο Υγείας: Γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνη».