Νέα στοιχεία για τους κινδύνους από την ακτινοβολία των ασύρματων συσκευών

Μια μεταβολική ανισορροπία που προκαλείται από την ακτινοβολία των ασύρματων συσκευών σχετίζεται με μια σειρά από κινδύνους για την υγεία, όπως διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις και  καρκίνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.


Ένα νέο άρθρο ανασκόπησης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Electromagnetic Biology & Medicine, διερευνά πειραματικά δεδομένα σχετικά με τις μεταβολικές επιδράσεις της χαμηλής έντασης ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (εκπέμπουν κυρίως οι συσκευές WiFi) σε ζωντανά κύτταρα. Η μεταβολική ανισορροπία που διαπιστώνεται είναι το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες», το οποίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης δρ Igor Yakymenko ορίζεται ως «μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) και της αντιοξειδωτικής άμυνας».

 

Σύμφωνα με τον  Yakymenko, το οξειδωτικό στρες, λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων, θα μπορούσε να εξηγήσει όχι μόνο τον καρκίνο, αλλά και άλλες λιγότερο σοβαρές διαταραχές, όπως τον πονοκέφαλο, την κόπωση και τον ερεθισμό του δέρματος, οι οποίες ενδέχεται να αναπτυχθούν μετά από μακροχρόνια έκθεση σε αυτές.

 

«Αυτά τα στοιχεία αποτελούν σαφή ένδειξη των πραγματικών κινδύνων που ενέχει αυτό το είδος ακτινοβολίας για την ανθρώπινη υγεία», επεσήμανε ο ίδιος.

 

Το άρθρο αυτό εξηγεί ότι οι εν λόγω δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) παράγονται στα κύτταρα εξαιτίας των επιθετικών περιβαλλόντων και μπορεί να προκληθούν από την κοινή ασύρματη ακτινοβολία.

 

Μέχρι σήμερα η έρευνα έχει δείξει μια πιθανή καρκινογόνο δράση της ραδιοσυχνότητας (RFR) / μικροκυματικής ακτινοβολίας. Το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο ταξινόμησε την RFR ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι μοριακοί μηχανισμοί των επιπτώσεων της RFR δεν ήταν σαφείς, αποτελούσε εμπόδιο στην αποδοχή της πραγματικότητας του κινδύνου.

 

Το νέο άρθρο, όμως, δίνει την απάντηση καταδεικνύοντας ότι οι επικίνδυνες επιπτώσεις των RFR θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω του «κλασσικού μηχανισμού» της οξειδωτικής βλάβης στα ζωντανά κύτταρα.

 

Ο Yakymenko και οι συνεργάτες του προτείνουν μια προληπτική προσέγγιση στη χρήση των ασύρματων τεχνολογιών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ασύρματες συνδέσεις στο Internet. Με το «ρέγουλο» λοιπόν.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εαρινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης HIV – Οι δράσεις πρόληψης του ΕΟΔΥ

Από τη Δευτέρα 20 έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ θα διενεργεί δωρεάν, ανώνυμο και εμπιστευτικό έλεγχο με τη μέθοδο της δοκιμασίας της ταχείας ανίχνευσης (rapid test) σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού 2024: «Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι»

Η 19η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών (WONCA) ως Παγκόσμια Ημέρα Γενικού/Οικογενειακού Iατρού (World Family Doctors Day). 

«Ασφαλώς Ποδηλατώ στην Πράξη» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τη Νέα Οδό

Το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και η Νέα Οδός ενώνουν, για άλλη μια χρονιά, τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του προγράμματος «Ασφαλώς Ποδηλατώ στην Πράξη» στο υπερσύγχρονο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Σείριος».