Οφθαλμολογικά προβλήματα: Ποιες δραστηριότητες λειτουργούν ευεργετικά για τα μάτια σας;

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό έχει πολλά οφέλη για την υγεία και πρόσφατα προστέθηκε ακόμη ένα στην μεγάλη λίστα των πλεονεκτημάτων: η φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απώλειας  της όρασης. 

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης που προκαλείται από ασθένειες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η σωματική δραστηριότητα όμως είναι εξίσου σημαντική και στα άτομα που έχουν ήδη μερική ή ολική απώλεια όρασης. Δεν προσφέρει μόνο χαλάρωση και ψυχική ευεξία αλλά συμβάλλει, μέσω της βελτίωσης των κινητικών δεξιοτήτων και της ανάπτυξης της αίσθησης του χώρου, στην καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης και στην καλλιέργεια του αισθήματος αυτονομίας. Η επαφή με τις σωματικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποτελεί επιλογή των ατόμων με προβλήματα όρασης από την παιδική κιόλας ηλικία, αφού σύμφωνα με έρευνες, μέσω των ερεθισμάτων που θα λάβουν κατά τη διαδικασία της άσκησης, βελτιώνονται εντυπωσιακά οι νοητικές, κινητικές, κοινωνικές και ψυχολογικές ικανότητές τους και ενισχύεται η κοινωνικοποίησή τους.

Ωστόσο,  η σωματική δραστηριότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης ή τύφλωση έχει ορισμένες δυσκολίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να γίνει σε εξωτερικό χώρο, όπου συνήθως απαιτείται η συνοδεία από βλέποντα βοηθό-συνοδό που θα τους βοηθήσει  να γίνουν κατανοητές οι οδηγίες  και ο ρυθμός εκτέλεσης της άσκησης αλλά και για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας. Η εύρεση ενός τέτοιου προσώπου συχνά είναι μια δύσκολη υπόθεση με αποτέλεσμα τα άτομα με προβλήματα όρασης συχνά να στερούνται τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η άσκηση.

Ποιες σωματικές δραστηριότητες  αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης;

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μια σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητα η άσκηση ενός δύσκολου και απαιτητικού αθλήματος. Υπάρχουν πολύ πιο εύκολες σωματικές δραστηριότητες οι οποίες είναι προσιτές σε όλους, ανεξαρτήτως του βαθμού απώλειας όρασης.

  1. Περπάτημα

Το περπάτημα θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης και διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης. Είναι αποτελεσματικό, ευχάριστο και με πολλαπλά οφέλη για την γενικότερη υγεία σας. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του περπατήματος είναι η προσβασιμότητα του. Όποια κι αν είναι η δυσκολία όρασης που αντιμετωπίζετε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή την φυσική σας κατάσταση, μπορείτε να προσαρμόσετε τη δραστηριότητα αυτή στις δικές σας ανάγκες. Το περπάτημα είναι μια ήπια δραστηριότητα όπου ο κίνδυνος τραυματισμού είναι ελάχιστος Μπορείτε να περπατήσετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης το περπάτημα κάνει καλό και στην ψυχολογία. Το να βρίσκεστε έξω στον καθαρό αέρα σας κάνει να καθαρίσετε το μυαλό σας από κάθε έγνοια και μειώνει τα επίπεδα του άγχους. Συνιστάται να κάνετε τουλάχιστον 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα, 3 με 4 φορές την εβδομάδα

  1. Ποδήλατο γυμναστικής

Με μόνο μειονέκτημα το κόστος αγοράς του, το ποδήλατο γυμναστικής είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στα άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι μια βολική επιλογή γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χώρο του σπιτιού, ακούγοντας ταυτόχρονα ραδιόφωνο ή τηλεόραση και είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχει είναι η δυνατότητα ρύθμισης του βαθμού δυσκολίας και ταχύτητας. Οι ασκήσεις με ποδήλατο γυμναστικής είναι κατάλληλες για ενδυνάμωση και βελτίωση των ποδιών και των μηρών αλλά και για την εξάλειψη του στρες και των διαταραχών της διάθεσης. Για άμεσα αποτελέσματα, συνιστάται να κάνετε τουλάχιστον μισή ώρα ποδήλατο, 2 με 3 την εβδομάδα.

  1. Κολύμβηση 

Το υγρό στοιχείο είναι ένα περιβάλλον χαλάρωσης και ευεξίας. Μέσα από την κολύμβηση βελτιώνονται οι καρδιοαναπνευστικές και κινητικές δεξιότητες και αναπτύσσεται ο νευρομυϊκός συντονισμός. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα της αυτονομίας διότι επιτρέπει την κίνηση χωρίς την βοήθεια έτερου προσώπου. Η κολύμβηση βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες και τις κρίσεις άγχους. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης το σώμα εκκρίνει ενδορφίνες που προκαλούν ένα αίσθημα γενικής ευεξίας. Επίσης, όταν το σώμα είναι βυθισμένο στο νερό ζυγίζει το ένα τρίτο από το κανονικό του βάρος με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ελαφρύτεροι. Αυτή η αίσθηση ελαφρότητας είναι ευεργετική για το σώμα σας αλλά και για το μυαλό σας. Βάλτε στην ζωή σας την κολύμβηση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

  1. Χορός

Ο χορός είναι ένα πλήρες άθλημα που δυναμώνει το σώμα, βελτιώνει τον κινητικό συντονισμό και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, ο χορός σας επιτρέπει να χάσετε βάρος, σας προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και χάρη στην παραγωγή ενδορφινών, ντοπαμίνης και σεροτονίνης που εκκρίνει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του χορού, σας κάνει να αισθάνεστε σωματική και ψυχολογική ευεξία. Μισή ώρα χορού κάθε μέρα είναι αρκετό για να επωφεληθείτε  από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει.

 

  1. Γιόγκα

Βασικός θεραπευτικός στόχος της γιόγκα είναι να  χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό μέσα από μια σειρά από στάσεις, ασκήσεις και αναπνοές που γίνονται στο πάτωμα του σπιτιού σας,  σε ένα χαλάκι γιόγκα και φορώντας άνετα ρούχα. Ο απώτερος στόχος είναι να ανακτήσετε την εσωτερική αρμονία μαθαίνοντας να αναπνέετε καλύτερα και να διαχειρίζεστε το άγχος. Ο διαλογισμός, η αναπνοή και η χαλάρωση βρίσκονται στο επίκεντρο της πρακτικής. Η γιόγκα είναι μια ολοκληρωμένη σωματική δραστηριότητα για το σώμα και το μυαλό και η πρακτική της φέρνει πραγματικά οφέλη βελτιώνοντας την υγεία του σώματος αλλά και μειώνοντας το χρόνιο άγχος και το στρες. Εάν έχετε τη δυνατότητα, βάλτε τη γιόγκα στην ζωή σας τουλάχιστον για μία ώρα, 2 με 3 φορές την εβδομάδα ή ιδανικά, κάντε γιόγκα 30 λεπτά κάθε μέρα.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.