Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση (αλωπεκία) μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή ολόκληρο το σώμα σας και μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, παθήσεων ή φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Ο καθένας μπορεί να χάνει τρίχες στο κεφάλι του, αλλά είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο στους άνδρες. Η φαλάκρα αναφέρεται συνήθως στην υπερβολική τριχόπτωση από το τριχωτό της κεφαλής. Η κληρονομική τριχόπτωση που εξελίσσεται με την ηλικία είναι η πιο κοινή αιτία φαλάκρας. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να αφήνουν την τριχόπτωση χωρίς θεραπεία. Άλλοι καλύπτουν το πρόβλημα με αλλαγή στο χτένισμα, μακιγιάζ ή καπέλο. Και άλλοι πάλι επιλέγουν μία από τις διαθέσιμες θεραπείες για την πρόληψη περαιτέρω τριχόπτωσης ή την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία της τριχόπτωσης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αιτία της τριχόπτωσης και τις επιλογές θεραπείας.

 

Συμπτώματα

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι την προκαλεί. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά και να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή ολόκληρο το σώμα σας. Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν: Σταδιακή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης, που επηρεάζει τους ανθρώπους καθώς γερνούν. Στους άνδρες, τα μαλλιά συχνά αρχίζουν να υποχωρούν στην γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο. Οι γυναίκες έχουν συνήθως μια μείωση των τριχών σε όλο το κεφάλι. Ένα ολοένα και πιο κοινό μοτίβο τριχόπτωσης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών (μετωπιαία αλωπεκία).

Κυκλικά ή συγκεκριμένα φαλακρά σημεία: Μερικοί άνθρωποι χάνουν τρίχες σε κυκλικά ή συγκεκριμένα σημεία στο τριχωτό της κεφαλής, στα γένια ή στα φρύδια. Μπορεί να νιώθετε φαγούρα ή πόνο στο δέρμα σας πριν πέσουν τα μαλλιά. Ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ μπορεί να προκαλέσει μείωση των μαλλιών. Μερικές χούφτες από τρίχες μπορεί να φεύγουν όταν χτενίζετε ή λούζετε τα μαλλιά σας ή ακόμα και μετά από απαλό τράβηγμα. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης συνήθως προκαλεί συνολική αραίωση των μαλλιών αλλά είναι προσωρινή.

Τριχόπτωση σε όλο το σώμα: Ορισμένες παθήσεις και ιατρικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα σας. Τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν ξανά.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν σας επηρεάζει η επίμονη τριχόπτωση και θέλετε να ακολουθήσετε θεραπεία. Αν είστε γυναίκα και αντιμετωπίζετε υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών (μετωπιαία αλωπεκία), μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την έγκαιρη θεραπεία για να αποφύγετε τη μονιμοποίηση του προβλήματος. Μιλήστε επίσης με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ξαφνική ή αποσπασματική τριχόπτωση ή απώλεια μαλλιών μεγαλύτερη από το συνηθισμένο όταν χτενίζετε ή πλένετε τα μαλλιά σας. Η ξαφνική απώλεια μαλλιών μπορεί να σηματοδοτεί μια υποκείμενη πάθηση που απαιτεί θεραπεία.

Αιτίες

Οι άνθρωποι χάνουν συνήθως 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό γιατί ταυτόχρονα μεγαλώνουν νέες τρίχες. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν νέα μαλλιά δεν αντικαθιστούν τα μαλλιά που έχουν πέσει. Η απώλεια μαλλιών συνήθως σχετίζεται με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα): Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης είναι μια κληρονομική πάθηση που συμβαίνει με τη γήρανση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ανδρογενής αλωπεκία, φαλάκρα ανδρικού τύπου και φαλάκρα γυναικείου τύπου. Εμφανίζεται συνήθως σταδιακά και με προβλέψιμα μοτίβα – υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και φαλακρά σημεία στους άνδρες καθώς και αραιά μαλλιά κατά μήκος της στεφάνης του τριχωτού της κεφαλής στις γυναίκες.

Ορμονικές αλλαγές και παθήσεις: Πολλές παθήσεις ή καταστάσεις επίσης μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ή προσωρινή απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών αλλαγών λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού, εμμηνόπαυσης και προβλημάτων θυρεοειδούς.

Φάρμακα και συμπληρώματα: Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη, τα καρδιακά προβλήματα, την ουρική αρθρίτιδα και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ακτινοθεραπεία: Τα μαλλιά μπορεί να μην ξαναβγαίνουν όπως πριν. Ένα πολύ αγχωτικό γεγονός. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια γενική αραίωση των μαλλιών αρκετούς μήνες μετά από ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός. Χτενίσματα και θεραπείες. Το υπερβολικό χτένισμα ή τα χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά σας σφιχτά, όπως κοτσιδάκια μπορεί να προκαλέσουν έναν τύπο απώλειας μαλλιών που ονομάζεται αλωπεκία έλξης. Εάν εμφανιστούν ουλές, η τριχόπτωση μπορεί να είναι μόνιμη.

Πρόληψη

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την τριχόπτωση

Να είστε προσεκτικοί με τα μαλλιά σας. Αποφύγετε το δυνατό τράβηγμα κατά το βούρτσισμα και το χτένισμα, ειδικά όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα.

Μια χτένα με φαρδιά δόντια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του τραβήγματος των μαλλιών.

Αποφύγετε ζεστά ρολει, σίδερα για μπούκλες, θεραπείες με ζεστό λάδι κτλ.

Περιορίστε την πίεση στα μαλλιά από λαστιχάκια και πλεξούδες.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που ίσως παίρνετε και που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Προστατέψτε τα μαλλιά σας από το ηλιακό φως και άλλες πηγές υπεριώδους φωτός.

Διακόψτε το κάπνισμα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της φαλάκρας στους άνδρες.

Θεραπεία

Ρωτήστε το γιατρό για την κατάλληλη θεραπεία για σας. Σε περιπτώσεις ανδρογενικής αλωπεκίας υπάρχουν δύο δραστικές ουσίες που μπορεί να σας βοηθήσουν. Η Φιναστερίδη είναι ένα φάρμακο που δίνεται για την υπερπλασία του προστάτη, παρατηρήθηκε ωστόσο ότι μειώνει την παραγωγή μιας ανδρικής ορμόνης που επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής της τρίχας και προκαλεί αραίωση στο τριχωτό. Όπως κάθε φάρμακο όμως παρενέργειες, έχει παρατηρηθεί σπάνια μείωση της λίμπιντο ή αδυναμία στύσης.  Η Μινοξιδίλη, από την άλλη δραστική ουσία, βρίσκεται σε σπρέι τοπικής χρήσης. είναι μια πολύ καλή λύση αν θες να καθυστερήσεις την τριχόπτωση. Μόλις σταματήσετε βέβαια την αγωγή και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα επιστρέφει.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.