Είναι σωστό να πλένουμε το ωμό κοτόπουλο;

Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από επικίνδυνα βακτήρια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο ( Campylobacter jejuni και Campylobacter coli ) ή η σαλμονέλα (Salmonella enterica), προειδοποιεί η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων ( FSA – Food Standars Agency ).

Οι συνέπειες μιας λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο ή σαλμονέλα συχνά οδηγούν σε γαστρεντερίτιδα που εκδηλώνεται με διάρροια, εμετό, πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, κόπωση και μερικές φορές αίμα στα κόπρανα. Η κατάσταση υγείας των ασθενών βελτιώνεται από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες με απλή χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών. Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές, ειδικά στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, στα βρέφη, στα μικρότερα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η αντιδραστική αρθρίτιδα ανήκουν στις σπάνιες επιπλοκές της μόλυνσης από καμπυλοβακτηρίδιο.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την FSA δείχνουν ότι το 44% των Βρετανών πλένουν τακτικά το κοτόπουλο με νερό πριν το μαγείρεμα. Από τους ανθρώπους αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό το κάνει για να «καθαρίσει» τα πουλερικά και «να αφαιρέσει τα μικρόβια» και οι υπόλοιποι πλένουν το κρέας, πολύ απλά «επειδή πάντα το έκαναν». Ωστόσο, αυτή είναι μια επικίνδυνη πρακτική, προειδοποιεί η FSA, καθώς «με το πλύσιμο όχι μόνο δεν σκοτώνονται τα βακτήρια αλλά μεταφέρονται στα χέρια, στον πάγκο της κουζίνας, σε τρόφιμα που βρίσκονται κοντά, σε μαγειρικά σκεύη ή πάνω στα ρούχα. Το πλύσιμο του κρέατος πριν το μαγείρεμα δεν έχει νόημα, αφού από τη στιγμή που το κοτόπουλο θα ψηθεί ή θα βραστεί καλά όλα τα βακτήρια καταστρέφονται».

Η FSA εκφράζει την ανησυχία της και απευθύνει  έκκληση στο κοινό να σταματήσει να πλένει τα ωμά πουλερικά με άφθονο νερό πριν τα μαγειρέψει, αφού η πρακτική αυτή λειτουργεί σαν δούρειος ίππος στην κουζίνα και γίνεται σημαντικός φορέας διάδοσης και εξάπλωσης των βακτηρίων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».