Αντιόξινα φάρμακα για έλκος και γαστρίτιδα

Είναι αλήθεια ότι αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από Covid- 19;

Η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (Proton Pump Inhibitors – PPIs), φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος,  φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19, σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο. Πρόκειται για τις ουσίες ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη και ραμπεπραζόλη. Τα φάρμακα αυτά έχουν ισχυρότατη ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου και χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, των συνδρόμων παθολογικής υπερέκκρισης οξέος και σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μικρόβιο που ευθύνεται για την γαστρίτιδα και το έλκος.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες διεξήγαγαν μια μεγάλη διαδικτυακή έρευνα σε περίπου 53.000 άτομα με γαστρεντερικά συμπτώματα,  με στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της χρήσης PPI και των θετικών αποτελεσμάτων του τεστ COVID-19. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν εάν λαμβάνουν φάρμακα PPI και εάν βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα PPI φαίνεται ότι παρουσιάζουν δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βγουν θετικοί στον COVID-19 σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν αυτά τα φάρμακα.

Γιατί όμως τα φάρμακα PPI αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρα Μπρέναν Σπίγκελ «ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας είναι για να σκοτώνει παθογόνους ιούς και βακτήρια πριν  εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Τα φάρμακα PPI μπλοκάρουν τις αντλίες που απελευθερώνουν οξύ στο στομάχι. Οι κορονοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3 αλλά αντίθετα επιβιώνουν σε ένα ουδέτερο pH όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα PPI».

Η ερευνητική ομάδα γνωστοποίησε ότι δεν παρατηρήθηκε υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης σε ασθενείς που λάμβαναν μια άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για τις καούρες, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

ΟΙ ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σύσταση για τη διακοπή θεραπείας με φάρμακα PPI, ούτε και την αντικατάστασή τους με φάρμακα Η2 ανταγωνιστές και τόνισαν «τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα  PPI θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν ενδείκνυνται, στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως η μόνη σίγουρη προστασία από τον κορονοϊό είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που έχουν συσταθεί από τους επίσημους φορείς υγείας».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.