Το άγχος, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη διπολική διαταραχή

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό World Psychiatry, οι αγχώδεις διαταραχές όχι μόνο σχετίζονται πολύ συχνά με τη διπολική διαταραχή αλλά φαίνεται ότι η παρουσία τους μπορεί να επισπεύσει την έναρξη της νόσου ή ακόμη και να επιδεινώσει την πρόγνωση της.

Η μελέτη εξέτασε διάφορες αγχώδεις διαταραχές ως πιθανούς παράγοντες για διπολική διαταραχή σε δείγμα πληθυσμού της Δανίας άνω των 3 εκατομμυρίων ατόμων.  Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που έπασχαν από αγχώδεις διαταραχές είχαν 9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διπολική διαταραχή σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η μελέτη έδειξε ακόμη πως τα άτομα με διάγνωση γενικευμένης αγχώδους διαταραχής  είχαν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν διπολική διαταραχή σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τις αγχώδεις διαταραχές θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν υψηλό  κίνδυνο να εκδηλώσουν διπολική διαταραχή. Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προηγούνται της έναρξης της διπολικής διαταραχής και θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντα κινδύνου που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη διάγνωση αυτής της νόσου. Εάν διαγνωστούν έγκαιρα  ορισμένες από αυτές τις διαταραχές, τότε θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή και οι κατάλληλες θεραπείες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».