Μπορούν το botox ή το υαλουρονικό να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το έκζεμα;

Οι θεραπείες αισθητικής βελτιώνουν την εικόνα και την υφή του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα τονώνουν και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας. Τι γίνεται όμως αν αντιμετωπίζετε φλεγμονές στο δέρμα σας που προκαλούν ερυθρότητα και φαγούρα; Με άλλα λόγια, αν πάσχετε από έκζεμα;

Παρά το γεγονός ότι συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη και τα παιδιά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας ενήλικας υποφέρει από ατοπική δερματίτιδα, την πιο συχνή μορφή εκζέματος. Το έκζεμα κατατάσσεται σε ενδογενές όταν δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό και σε εξωγενές όταν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες που το επηρεάζουν (δερματίτιδα εξ επαφής δηλαδή λόγω της επαφής του δέρματος με κάποια ερεθιστική ουσία ή εξαιτίας μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο συστατικό μιας ουσίας). Συνήθως επιδεινώνεται από τροφές και περιβαλλοντικές αλλεργίες, ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, την ξηρότητα του δέρματος, την έκθεση σε θερμότητα, το συναισθηματικό στρες ή ακόμη και την εφίδρωση από μια προπόνηση. Μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από μία τομή στο δέρμα μετά από τραυματισμό ή έναν μικροτραυματισμό από ιατρικές και αισθητικές πράξεις που προκαλούν μικρά ρήγματα στο δέρμα με οποιονδήποτε τρόπο.

Είτε πρόκειται για νυγμούς βελόνας που τρυπά το δέρμα (βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ, dermapen κι άλλες θεραπείες), είτε για χημικό peeling, μεσοθεραπεία ή δερμοαπόξεση, οι αισθητικές θεραπείες, που είναι ασφαλείς και προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στους περισσότερους τύπους δέρματος, μπορεί να επιδεινώσουν το δερματικό πρόβλημα αν υπάρχει ιστορικό εκζέματος στον ασθενή.

Ακόμα και μια αισθητική θεραπεία προσώπου μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι οι ενυδατικές κρέμες είναι, κατά κανόνα, ασφαλείς και ευεργετικές για το δέρμα, θα πρέπει, αν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό, να βεβαιωθείτε πριν τη χρήση τους ότι κανένα από τα συστατικά τους δε θα ερεθίσει το δέρμα σας. Καλό θα είναι, αν δεν είστε σίγουροι, να συμβουλευτείτε το Δερματολόγο σας για το ποια συστατικά θα πρέπει να αποφύγετε.

Ήπιες και ασφαλείς θεραπείες θεωρούνται το έντονο παλμικό φως (IPL),η φωτοθεραπεία αλλά και οποιαδήποτε άλλη εφόσον είναι υπό τις οδηγίες του ειδικού. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι ακόμα και αν πάσχετε από έκζεμα, υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες που μπορείτε να επιλέξετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του δέρματός σας. Αρκεί να βεβαιωθείτε, με τη βοήθεια του Δερματολόγου σας, ότι ενδείκνυνται για το δέρμα σας και τα προβλήματα που ίσως αυτό αντιμετωπίζει.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».