Το τζίντζερ μειώνει τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ θεωρούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια ιδιαίτερα σημαντικές για πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Complementary Therapies in Medicine υποστηρίζει ότι το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές και  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να έχουν θεραπευτική αξία σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια ελκώδη κολίτιδα, μια νόσος που επιδεινώνεται από το οξειδωτικό στρες. Το τζίντζερ, εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αποτρέπει την παραγωγή ουσιών που πυροδοτούν και επιδεινώνουν τις φλεγμονές, μειώνει τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials, Αμερικανοί ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Veterans Affairs στην Ατλάντα, απομόνωσαν και ανέπτυξαν  φυσικά νανοσωματίδια από το τζίντζερ τα οποία στη συνέχεια χορήγησαν σε ποντίκια με πειραματική κολίτιδα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα νανοσωματίδια αυτά ενίσχυσαν την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που αποτελούν την επένδυση του παχέος εντέρου, μείωσαν την παραγωγή πρωτεϊνών που προάγουν τη φλεγμονή και αύξησαν τα επίπεδα πρωτεϊνών που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Τα φυσικά αυτά νανοσωματίδια είναι μη τοξικά, αφού είναι φυτικής προελεύσεως, και μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες εύκολα, καθώς βρίσκονται σε αφθονία στη φύση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συμπληρωματική και οικονομική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn , τις δύο κύριες μορφές φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Οι επιστήμονες υποστήριξαν επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα νανοσωματίδια αυτά  μπορεί να είναι χρήσιμα και στην καταπολέμηση του καρκίνου που συνδέεται με την κολίτιδα.

Η κατανάλωση του τζίντζερ είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή όταν λαμβάνεται μαζί με αντιπηκτική αγωγή, γιατί μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Επίσης μια υπερβολική κατανάλωση τζίντζερ ( πάνω από 4 γραμμάρια  ημερησίως ) μπορεί να προκαλέσει πόνους στην κοιλιά, φούσκωμα, καούρες ή διάρροια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε το τζίντζερ. Μπορείτε να το πιείτε σε ρόφημα, αφού τον τρίψετε προηγουμένως στον τρίφτη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τριμμένο τζιντζερ στα φαγητά σας, στις σαλάτες, σε ντρέσινγκ, σε smoothies, καθώς και σε γλυκές ή αλμυρές παρασκευές, όπως τα κουλουράκια ή τα κέϊκ.

Μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές ροφημάτων με βάση το τζίντζερ

Πράσινος χυμός με τζίντζερ και μαϊντανό

Υλικά:

  • 1 κουταλ. γλυκού φρέσκου τζίντζερ τριμμένο
  • 1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό ( περιέχει καρνασόλη που επιδρά στοχευμένα στις φλεγμονές )
  • 1 μεγάλη χούφτα σπανάκι
  • 1 πράσινο μήλο
  • 1 μικρό αγγούρι
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο

Τρόπος παρασκευής:

  • Αναμειγνύετε στο μπλέντερ όλα τα παραπάνω υλικά.

Τσάϊ με τζίντζερ Πράσινος χυμός με τζίντζερ και μαϊντανό

Υλικά:


– 1 κουταλ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
– 1 φλιτζάνι νερό
– 1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής:


– Βράζετε το νερό και το απομακρύνετε από την φωτιά.

-Προσθέτετε το τζίντζερ και το αφήνετε να βγάλει τα αρώματά του για 4-5 λεπτά.

– Σουρώνετε το μείγμα,  προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε καλά.

 Τσάι με τζίντζερ και λάϊμ

Υλικά:

-1 κουταλ. γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
– 1 κουτ. γλυκού χυμό λάϊμ

Τρόπος παρασκευής:

– Βράζετε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια το απομακρύνετε από την   φωτιά.

– Ρίχνετε το τζίντζερ και αφήνετε για 5 λεπτά να βγάλει τα αρώματά του.

-Προσθέτετε το χυμό λάϊμ και ανακατεύετε καλά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ασθενείς με ΙΦΝΕ: Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός έναντι του ιού του έρπητα ζωστήρα

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, το εμβόλιο κατά του ιού του έρπητα ζωστήρα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της αναζωπύρωσης και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της μεθερπητικής νευραλγίας.

3 μπαχαρικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο

Ορισμένα μπαχαρικά δεν προσδίδουν μόνο γεύση στο φαγητό. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι έχουν και αναλγητική δράση.

Ο διαλογισμός βελτιώνει την προσαρμοστικότητα

Ορισμένες τεχνικές διαλογισμού μπορούν να «απελευθερώσουν» τους ανθρώπους από την αυστηρότητα και την ακαμψία και να τους βοηθήσουν να λειτουργούν με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ολλανδία.