Η σωματική δραστηριότητα καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurologie, η σωματική δραστηριότητα στους υγιείς ηλικιωμένους συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη άνοιας. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 182 κλινικά υγιείς ηλικιωμένους ( μέσος όρος ηλικίας τα 73 έτη) για επτά χρόνια. Όλοι οι ηλικιωμένοι που επιλέχθηκαν είχαν μια σχετικά υψηλή συσσώρευση πρωτεϊνών βήτα – αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, ένα εύρημα που συνήθως προηγείται της κλινικής έναρξης της άνοιας και ιδιαίτερα του Alzheimer. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής αξιολογήθηκαν με βηματόμετρο και υποβλήθηκαν σε ετήσιες δοκιμές της γνωστικής τους απόδοσης καθώς και σε MRI εγκεφάλου που αξιολογούσε τον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι πράγματι, η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της άνοιας καθώς όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των επτά ετών παρακολούθησης, η γνωστική απόδοση και ο όγκος της φαιάς ουσίας μειώθηκαν με μικρότερο ρυθμό στα δραστήρια άτομα. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που είχαν σημαντική φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 8.300 βήματα την ημέρα ) εμφάνισαν μικρότερη μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας σε σχέση με τους ηλικιωμένους  που είχαν περιορισμένη φυσική δραστηριότητα ( 2.900 βήματα την ημέρα ). Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων είναι ανεξάρτητα από τους παράγοντες αγγειακού κινδύνου ( αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης, υπερβολικό βάρος, κάπνισμα ).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».