Μπορώ να κολυμπήσω στην θάλασσα  εάν έχω έκζεμα;

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσουμε το κολύμπι στην θάλασσα. Ο ήλιος, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε δερματοπάθειες όπως το ατοπικό έκζεμα, η κνίδωση και η ψωρίαση. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει το θαλασσινό αλάτι, όπως το μαγνήσιο, το ιώδιο, ο φώσφορος και το θείο, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, δρουν θεραπευτικά και αναζωογονούν και τονώνουν το δέρμα.

Εάν πάσχετε από έκζεμα, για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες της κολύμβησης στη θάλασσα, αποφεύγοντας  τις ανεπιθύμητες συνέπειες, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένους βασικούς κανόνες:

-Η καλύτερη ώρα για να κολυμπήσετε είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.      Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος, λόγω εφίδρωσης ή αλλεργικής αντίδρασης στον ήλιο.

-Πριν φύγετε από το σπίτι σας αλείψτε καλά το πρόσωπο και το σώμα σας με ενυδατική και αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Αποφύγετε πριν πάτε στην παραλία να βάζετε άρωμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ερεθιστεί το δέρμα σας και να προκληθεί ερυθρότητα και κνίδωση.

-Κάθε φορά που βγαίνετε από την θάλασσα ανανεώστε το αντηλιακό σας.  Ο ήλιος είναι γενικά ευεργετικός για το έκζεμα, αλλά πρέπει να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα γιατί θα επιδεινώσουν το έκζεμα και θα οδηγήσουν σε έξαρση του δερματικού προβλήματος.

-Η ατοπική δερματίτιδα συχνά κάνει το δέρμα πολύ ξηρό και ευαίσθητο. Όταν βγείτε από τη θάλασσα είναι αναγκαίο να ξεπλύνετε καλά με νερό το πρόσωπο και το σώμα σας για να φύγει το αλάτι από το δέρμα σας. Εάν μείνει αλάτι στο δέρμα σας θα το ερεθίσει και θα το αφυδατώσει, επιδεινώνοντας έτσι το έκζεμα. Στη συνέχεια, σκουπιστείτε απαλά με βαμβακερή πετσέτα και αλείψτε στο πρόσωπο και το σώμα ενυδατική κρέμα.

-Πίνετε άφθονο νερό ή φρέσκους χυμούς, τόσο στην παραλία όσο και μετά, για να αναπληρώσετε την υγρασία που χάνεται με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και την εφίδρωση.

-Αποφύγετε το μπάνιο στη θάλασσα σε περίπτωση που το έκζεμά σας βρίσκεται σε έξαρση

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

Υπάρχει ιδανική ώρα για την γυμναστική;

Όλοι γνωρίζουμε για τα πολυάριθμα οφέλη της σωματικής άσκησης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η απώλεια βάρους. Αναστάσιος Παπαλαζάρου PhD Διαιτολόγος