Η έλλειψη σωματικής άσκησης βλάπτει σοβαρά τις αιμορροΐδες!

Ποια άσκηση ενδείκνυται για το δικό σας πρόβλημα

Υποφέρετε από αιμορροΐδες και αναζητάτε ένα φυσικό φάρμακο για να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά; Σύμφωνα με έρευνες, η ήπια σωματική άσκηση θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και θεραπεία των αιμορροΐδων. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί πως η σωματική αδράνεια είναι μια από τις βασικές αιτίες αιμορροϊδοπάθειας αφού η πολύωρη καθιστική στάση και η έλλειψη άσκησης ασκούν έντονη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής του πρωκτού και οδηγούν σε χρόνια δυσκοιλιότητα με αποτέλεσμα την επιδείνωση των αιμορροΐδων.

Οι ιδανικές ασκήσεις που ενδείκνυνται στην περίπτωση που υποφέρετε από αιμορροΐδες είναι:

  • Περπάτημα: ένα χαλαρό περπάτημα χωρίς έντονους κραδασμούς και αυξομειώσεις ταχύτητας γυμνάζει και ταυτόχρονα να χαλαρώνει από το αίσθημα πόνου στην περιοχή των αιμορροΐδων. Το περπάτημα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα αλλά και στην περιοχή όπου εμφανίζονται οι αιμορροΐδες με αποτέλεσμα να καταπολεμάται η φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή και να προλαμβάνεται ο σχηματισμός επώδυνων θρομβώσεων στις αιμορροΐδες.
  • Κολύμβηση: η δραστηριότητα αυτή αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, αφού η περιοχή του πρωκτού δεν επηρεάζεται καθόλου, ενώ παράλληλα επιτρέπει την άνετη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, αλλά και στην επίμαχη περιοχή. Ταυτόχρονα, η επαφή με το νερό απελευθερώνει στον οργανισμό ενδορφίνες, ουσίες που προκαλούν ηρεμία και ευφορία και καταπολεμούν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν οι επώδυνες αιμορροΐδες.

-Γιόγκα: όταν υποφέρετε από αιμορροΐδες, η γιόγκα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σωματικής δραστηριότητας. Η γιόγκα τονώνει και ενδυναμώνει όλο το μυϊκό σύστημα με ήπιο τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει την επίμαχη περιοχή. Ορισμένες ασκήσεις γιόγκα γυμνάζουν στοχευμένα τους μύες της πυελικής χώρας, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν από το στρες.

  • Χορός: όταν χορεύουμε τονώνονται οι μύες και η κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να κατευνάζονται τα επώδυνα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Ο χορός είναι μια αερόβια άσκηση με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό αλλά και ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας με ψυχοθεραπευτική δράση αφού όταν χορεύουμε αυξάνεται η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται το άγχος και η ένταση που προκαλούν οι αιμορροΐδες.

Ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφύγετε:

  • Γυμναστική με βάρη: τα βάρη αποτελούν ίσως τη χειρότερη επιλογή, αφού απαιτούν τεράστια προσπάθεια. Η πίεση που ασκείται στην περιοχή είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα το οίδημα και ο πόνος να επιδεινώνονται.
  • Έντονο τρέξιμο: οι έντονοι κραδασμοί και η υπερβολική εφίδρωση που προκαλεί το έντονο τρέξιμο θα πρέπει να αποφεύγονται στα άτομα με αιμορροϊδοπάθεια
  • Ποδηλασία: το ποδήλατο είναι μία καθιστική γυμναστική, με αποτέλεσμα η τριβή που ασκείται με τη σέλα να ερεθίσει ακόμα περισσότερο την πάσχουσα περιοχή και να χειροτερέψει τον πόνο.
  • Ιππασία: η δραστηριότητα αυτή επιδεινώνει το πρόβλημα των αιμορροΐδων εξαιτίας των κραδασμών αλλά και την έντονης πίεσης που ασκείται στην περιοχή του πρωκτού.
  • Κωπηλασία: η κωπηλασία είναι τρόπος άθλησης όπου ο αθλητής κάθεται για αρκετή ώρα ασκώντας παράλληλα έντονη δύναμη με τον κορμό του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται και ο πόνος χειροτερεύει.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

Αιμορροΐδες: Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν το 50% των ενηλίκων σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουν αιμορροΐδες. Οι διατροφικές συνήθειες έχει αποδειχθεί ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και την αντιμετώπιση της νόσου.