Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η επεισοδιακή υπερφαγία είναι μια διατροφική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας κατά τα οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα άτομο πάσχει από επεισοδιακή υπερφαγία όταν ισχύουν τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω:

  • Τρώει πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό
  • Τρώει μέχρι να αισθανθεί σωματική δυσφορία
  • Τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να πεινάει.
  • Επιδιώκει να τρώει μόνο του διότι αισθάνεται αμηχανία για την μεγάλη ποσότητα τροφής που καταναλώνει.
  • Μετά την κατανάλωση του φαγητού το άτομο αισθάνεται για τον εαυτό του αποστροφή, θλίψη ή ενοχή.

Πως αντιμετωπίζονται οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα, τόσο λόγω της σοβαρότητας της νόσου όσο και της άρνησης που έχουν οι ασθενείς ως προς την αναγνώριση και την παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος.

Η ομάδα των ειδικών που ασχολούνται με ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος και ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αντιμετωπίζονται κυρίως ψυχοθεραπευτικά. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί την καταλληλότερη ψυχοθεραπεία επιλογής. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ληφθεί συμπληρωματικά και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχοθεραπευτική διαδικασία..

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.