Μέλι Manuka, μια αποτελεσματική θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα

Πολλές σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το μέλι εκτός από υψηλή διατροφική αξία έχει και μια σειρά από μοναδικά  ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Μια συγκεκριμένη ποικιλία μελιού έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα. Πρόκειται για το μέλι Manuka, γνωστό και ως το «θεραπευτικό μέλι» που παράγεται  αποκλειστικά στην Νέα Ζηλανδία και την Νότια Αυστραλία από το νέκταρ του δένδρου Μάνουκα (Leptospermum scoparium). Το μέλι αυτό  έχει αποδειχθεί ότι περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη περίπου 60 ειδών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που παρουσιάζουν αντίσταση στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Ήταν στη δεκαετία του 1980, όταν ο καθηγητής Peter Molan του Πανεπιστημίου Waikato στη Νέα Ζηλανδία, εντόπισε για πρώτη φορά  την ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του μελιού Manuka. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008, νεότερες εργαστηριακές έρευνες αποκάλυψαν ότι οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του συγκεκριμένου μελιού οφείλονται στην μεθυλογλυοξάλη (MGO), μια χημική ένωση που έχει την ικανότητα να απωθεί τα βακτήρια, εμποδίζοντάς τα να κατακαθίσουν σε κατεστραμμένους ιστούς. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Δρέσδης, η MGO καθιστά το μέλι Manuka 100 φορές πιο δραστικό από οποιαδήποτε άλλο μέλι και με ισχυρή αντιική δράση απέναντι στον ιό varicella zoster (VZV)  που ευθύνεται για την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα.

Η τοπική εφαρμογή μελιού Manuka  πάνω στις δερματικές βλάβες που προκαλεί ο έρπητας ζωστήρας , τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι αποτελεί μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την επούλωση των πληγών αλλά και για την μείωση του πόνου. Για καλύτερο αποτέλεσμα, συνιστάται η κάλυψη των πληγών με επίδεσμο, ο οποίος πρέπει να ανανεώνεται 3-4 φορές μέσα στην ημέρα. Η τοπική εφαρμογή με το μέλι θα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι την πλήρη ύφεση των δερματικών βλαβών που έχει προκαλέσει ο έρπητας ζωστήρας.

Για να ενισχύσετε την άμυνα του ανοσοποιητικού σας και να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, μπορείτε παράλληλα να καταναλώνετε  καθημερινά ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι Manuka πριν από κάθε γεύμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

3 μπαχαρικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο

Ορισμένα μπαχαρικά δεν προσδίδουν μόνο γεύση στο φαγητό. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι έχουν και αναλγητική δράση.

Ο διαλογισμός βελτιώνει την προσαρμοστικότητα

Ορισμένες τεχνικές διαλογισμού μπορούν να «απελευθερώσουν» τους ανθρώπους από την αυστηρότητα και την ακαμψία και να τους βοηθήσουν να λειτουργούν με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ολλανδία.

Τι είναι το Theta Healing

Είναι αλήθεια  ότι οι διάφορες ιδέες που πιστεύουμε σαν αληθινές και χρησιμοποιούμε σαν βάση για τις καθημερινές μας πράξεις, αυτό που με απλά λόγια ονομάζουμε πεποιθήσεις μπορεί να καταστούν, περιοριστικές.