Η κατάθλιψη μετά από έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν διαταραχή της διάθεσης.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Καρδιολογίας, διαπίστωσε ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση στον αριθμό των καρδιακών προσβολών στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2015 και 2021. Συνολικά, οι επιστήμονες ανέλυσαν 495.000 αρχεία ασθενών. Από αυτούς, περίπου 10.Το 5% διαγνώστηκε με κατάθλιψη μετά από καρδιακή προσβολή. Ένας στους έξι από αυτούς τους ασθενείς έχει προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άλλη ψυχική διαταραχή, ενώ οι άλλοι έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη μετά από καρδιακή προσβολή.

Οι ασθενείς με ιστορικό καρδιακής προσβολής και κατάθλιψης είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς κατάθλιψη. Παράλληλα, οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ και να είναι καπνιστές, κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και στον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου υφίστατο ακόμη και έπειτα από την προσαρμογή αυτών των παραγόντων στην σύγκριση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.

Συναυλίες φιλικές προς τα άτομα με άνοια στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών οργανώνουν κύκλο συναυλιών που είναι φιλικές προς τα άτομα με άνοια.

«Παλιά Αθήνα»: Δράση ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα», με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.