Ρευματοειδής αρθρίτιδα: άσκηση και ψυχοθεραπεία καταπολεμούν την κόπωση

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η άσκηση και η ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να καταπολεμήσουν την εξουθενωτική κόπωση που βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης διαταραχή και εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του σώματός. Επηρεάζει κυρίως την επένδυση των αρθρώσεων προκαλώντας ένα επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και σε παραμόρφωση των αρθρώσεων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και άλλα συστήματα του σώματος , όπως το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση από τους άνδρες. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι επίσης πιο ευάλωτοι. Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Η κόπωση είναι βασικό σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής και την ψυχική και συναισθηματική υγεία των ασθενών. Tο 80% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα βιώνουν καθημερινά μια ακραία σωματική και ψυχική κόπωση που επηρεάζει την ικανότητα τους στο να συγκεντρώνονται, να πηγαίνουν στη δουλειά και να ζουν ανεξάρτητα.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Αμπερντίν και της Γλασκόβης, χρηματοδοτούμενοι από τη φιλανθρωπική οργάνωση Versus Arthritis,  εξέτασαν πώς μπορούν να μειώσουν την κούραση σε αυτούς τους ασθενείς. Συνέκριναν τρεις τύπους φροντίδας σε 368 άτομα με διάφορες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις. Στους συμμετέχοντες είτε δόθηκαν τηλεφωνικά προγράμματα σωματικής δραστηριότητας, είτε ακολούθησαν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είτε έλαβαν τη συνήθη φροντίδα. Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης έκαναν πέντε 45λεπτες συνεδρίες την εβδομάδα για 30 εβδομάδες, ενώ όσοι έκαναν ψυχοθεραπεία έλαβαν κατά μέσο όρο οκτώ συνεδρίες για την ίδια περίοδο. Στη συνήθη ομάδα φροντίδας δόθηκε ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο για την κόπωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα παρέχει ισχυρά στοιχεία ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η ψυχοθεραπεία σε άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα προσφέρει πολλά οφέλη για τη βελτίωση της υγείας και της κινητικότητας των αρθρώσεων καθώς και της ενίσχυσης της ψυχολογικής ευεξίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν συστηματικά ψυχοθεραπεία και άσκηση, μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα κόπωσης έναντι εκείνων που λάμβαναν τη συνήθη φροντίδα. Τα οφέλη συνεχίστηκαν για έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Όσοι ακολούθησαν τους πρώτους δύο τύπους φροντίδας, ανέφεραν ότι είχαν βελτιωμένο ύπνο και καλύτερη ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις ότι οι παρεμβάσεις αυτές οδήγησαν σε βελτιώσεις για τους συμμετέχοντες ακόμη και έξι μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν παρεμβάσεις όπως αυτές, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες ασθένειες. Η μελέτη μας είναι μοναδική δεδομένου ότι παρέχει νέα στοιχεία πως ορισμένες μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν επιτυχώς και αποτελεσματικά σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερες τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και καλύτερη πρόσβαση σε θεραπείες χωρίς φάρμακα, όπως οι γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες και η σωματική δραστηριότητα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μπορούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, να παραμείνουν στην εργασία τους και να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Δρ. Neil Basu, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Lancet Rheumatology,

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

Ευαγγελία Ζιρζίρη: «Μέσα σε μια νύχτα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κατέστρεψε τους αγκώνες μου»

Η Ευαγγελία Ζιρζίρη  διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε ηλικία 12 ετών. Μιλά στο Liveit.gr για τις δύσκολες στιγμές της νόσου αλλά και για το δώρο της μητρότητας, που άλλαξε την ζωή της και την έκανε να βλέπει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.