spot_imgspot_img

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη  

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι παχύσαρκοι άνδρες και ιδίως εκείνοι που έχουν συσσωρευμένο πάχος γύρω από την περιοχή της μέσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου. Πολλοί καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και περιορίζονται στον προστάτη, όπου ενδέχεται να μην προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Ωστόσο, παρόλο που πολλοί καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλούν βλάβη στην υγεία του άνδρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ορισμένοι άλλοι καρκίνοι του προστάτη εξελίσσονται γρήγορα και μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.

Ερευνητές του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Δρα Ορόρα Πέρεζ-Κορνάγκο, αξιολόγησαν δεδομένα από 19 έρευνες. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη ήταν όλοι άνδρες που δεν είχαν καρκίνο του προστάτη στην αρχή της έρευνας. Οι άνδρες αυτοί παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια προκειμένου να καταγραφούν τα περιστατικά που θα νοσήσουν καθώς και οι θάνατοι που θα προκύψουν  από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά πέντε μονάδες αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 10%, ενώ μία αύξηση κατά 5% στο συνολικό λίπος του σώματος αυξάνει τον κίνδυνο κατά 3%. Κάθε αύξηση κατά 0,05 στην αναλογία μέσης – γοφών αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη κατά 6%, ενώ κάθε αύξηση κατά 10 εκατοστά στην περιφέρεια της μέσης κατά 7%.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα, δεν είναι σαφές γιατί η παχυσαρκία, ιδίως στην περιοχή γύρω από την μέση, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως σημαντικό ρόλο παίζουν ορισμένοι βιολογικοί μηχανισμοί. Μια άλλη σημαντική αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι στους παχύσαρκους άνδρες είναι δυσκολότερο να γίνει η αρχική διάγνωση, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της αναγκαίας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στο Μάαστριχτ της Ολλανδία και δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.