Ο βελονισμός μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των χρόνιων πονοκεφάλων

Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τους πονοκεφάλους. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πόνου και θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες για την απουσία από την εργασία ή τις σχολικές υποχρεώσεις. Ένας πονοκέφαλος θεωρείται χρόνιος όταν εμφανίζεται για τουλάχιστον 15 ημέρες μέσα στο μήνα, για περισσότερο από τρεις μήνες. Τα παυσίπονα είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης ενός επίμονου χρόνιου πονοκέφαλου, που στοχεύουν τόσο στην μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων όσο και στην ελάττωση της έντασης που την οποία εμφανίζονται.

Μια νέα κινεζική έρευνα δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από έντονους χρόνιους πονοκεφάλους, μειώνοντας τον μέσο αριθμό των ημερών του μήνα που ταλαιπωρούνται από αυτόν.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στην Τσενγκντού, μελέτησε 218 ανθρώπους διαγνωσμένους με έντονους χρόνιους πονοκεφάλους που διήρκησαν κατά μέσο όρο, 11 έτη και  22 ημέρες τον μήνα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε πραγματικό βαθύ βελονισμό και η άλλη ομάδα έκανε επιφανειακό βελονισμό. Και οι δύο ομάδες έκαναν δύο έως τρεις συνεδρίες βελονισμού την εβδομάδα, συνολικά 20 συνεδρίες σε διάστημα δύο μηνών.  Αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για διάστημα έξι μηνών για να διαπιστωθεί εάν σημειώθηκε κάποια αλλαγή στη διάρκεια και στην ένταση των πονοκεφάλων τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην πρώτη ομάδα που είχε γίνει ο πραγματικός βαθύς βελονισμός το 68% από αυτούς ή αλλιώς, οι δύο στους τρεις ασθενείς, ανέφεραν κατά μέσο όρο μία μείωση κατά τουλάχιστον 50% στον αριθμό των ημερών με πονοκέφαλο, σε σύγκριση με το 50% των ασθενών στη δεύτερη ομάδα του επιφανειακού βελονισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των ημερών με πονοκέφαλο μειώθηκε από 20 σε 7 ημέρες μηνιαίως μετά τον πραγματικό βαθύ βελονισμό και από 23 σε 12 ημέρες τον μήνα μετά τον επιφανειακό βελονισμό. Και στις δύο ομάδες οι παρενέργειες ήταν ελάχιστες και ήπιες.

«Μολονότι η μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους, χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του βελονισμού και πώς αυτός συγκρίνεται με άλλες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρας Γινγκ Λι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology  της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

3 μπαχαρικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο

Ορισμένα μπαχαρικά δεν προσδίδουν μόνο γεύση στο φαγητό. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι έχουν και αναλγητική δράση.

Ο διαλογισμός βελτιώνει την προσαρμοστικότητα

Ορισμένες τεχνικές διαλογισμού μπορούν να «απελευθερώσουν» τους ανθρώπους από την αυστηρότητα και την ακαμψία και να τους βοηθήσουν να λειτουργούν με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ολλανδία.

Τι είναι το Theta Healing

Είναι αλήθεια  ότι οι διάφορες ιδέες που πιστεύουμε σαν αληθινές και χρησιμοποιούμε σαν βάση για τις καθημερινές μας πράξεις, αυτό που με απλά λόγια ονομάζουμε πεποιθήσεις μπορεί να καταστούν, περιοριστικές.