Προσοχή στη μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών!

Μελέτη δείχνει ότι η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών αυξάνει το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Η λήψη αντιβιοτικών είναι εξαιρετικά  πολύτιμη για την καταπολέμηση πολλών βακτηριακών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Την ίδια στιγμή όμως, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι η άσκοπη και υπέρμετρη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια του εντέρου και να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική μελέτη, η λήψη αντιβιοτικών για αρκετούς μήνες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στο παχύ έντερο, το τελευταίο μέρος του πεπτικού σωλήνα και είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Συνήθως, προσβάλλει άτομα της τρίτης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες. Αρχικά, συνήθως εμφανίζονται μικρές καλοήθεις  συστάδες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες και σχηματίζονται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου μερικοί από αυτούς τους πολύποδες μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο.

Παλαιότερες έρευνες είχε ήδη δείξει ότι η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού πολυπόδων στο παχύ έντερο, προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του εντέρου. Μια νέα έρευνα του Πανεπιστήμιο της Umeå της Σουηδίας, η οποία στηρίχθηκε σε  περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, η τακτική λήψη αντιβιοτικών προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μειώνοντας την αντίσταση σε εχθρικά βακτήρια όπως το Escherichia-Coli ή το Klebsiella pneumoniae. Το γεγονός αυτό δημιουργεί υψηλές πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου και ειδικότερα για ορθοκολικό καρκίνο, μια σοβαρή κακοήθη βλάβη του ορθού και του παχέος εντέρου.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, τα άτομα που είχαν πάρει αντιβιοτική αγωγή για τουλάχιστον 6 μήνες, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν λάβει καθόλου αντιβιοτικά, είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute (JNCI )

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».