Η υγιεινή διατροφή καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Είναι γνωστά τα μακροπρόθεσμα οφέλη της υγιεινής διατροφή καθώς, σύμφωνα με πολλές έρευνες, μας προστατεύει από ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και η παχυσαρκία. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα διαφορετικό όφελος της υγιεινής διατροφής, καθώς εκτός από την σωματική μας υγεία, φαίνεται ότι ωφελεί σημαντικά και την ψυχική μας υγεία.

Βρετανική επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υποστηρίζει ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών, η μείωση του βάρους σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχαν μέχρι στιγμής επαρκείς έρευνες που να καθόριζαν εάν και με ποιο τρόπο η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική υγεία.

Οι Βρετανοί ερευνητές αξιολόγησαν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία από κλινικές δοκιμές διατροφών σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ψυχική υγεία. Η νέα τους μελέτη, που αφορούσε συνολικά σχεδόν 46.000 ανθρώπους, επιβεβαίωσε αυτό που αναζητούσαν, δηλαδή ότι κάθε είδους βελτίωση της διατροφής επιδρά θετικά στην κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί ως καταθλιπτικά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή τα άτομα που κάνουν καλή διατροφή λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται και η ψυχολογική τους κατάσταση.

Η διατροφή που μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας,  είναι αυτή που περιλαμβάνει θρεπτικά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με την ταυτόχρονη μείωση της  κατανάλωσης τροφών τύπου fast food καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν οι διατροφικές βελτιώσεις συνδυάζονται  με την άσκηση, τότε μειώνονται ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Κάποια άλλα δεδομένα της έρευνας έδειξαν ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα και σημαντικότερα για τις γυναίκες, χωρίς όμως να είναι σαφής η αιτία που συμβαίνει αυτό. Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η υγιεινή διατροφή δεν φαίνεται να έχει κάποια εξίσου θετική επίδραση στο άγχος.

Η έρευνα έδωσε πειστικές ενδείξεις ότι όλα τα είδη διατροφικής βελτίωσης φαίνεται να έχουν ισοδύναμη επίδραση στην ψυχική υγεία, και ειδικότερα στην κατάθλιψη.    «Η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση των ανθρώπων και πως δεν χρειάζονται άκρως εξειδικευμένες δίαιτες για να δει βελτίωση των συμπτωμάτων του ένας ασθενής με κατάθλιψη. Οι απλές αλλαγές είναι το ίδιο ωφέλιμες για την ψυχική υγεία. Αρκεί να τρώει συστηματικά όσο πιο υγιεινά μπορεί» επισήμανε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Joseph Firth.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αντικαταθλιπτικά: Τι θα συμβεί αν τα κόψετε απότομα

Η μείωση ή η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι μια απόφαση η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού ιατρού και μετά από διεξοδικό κλινικό έλεγχο.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri