ΧΑΠ: Πως επηρεάζεται από την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Η ΧΑΠ είναι μία άλλη μακροχρόνια πάθηση, που προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, φθορά του πνευμονικού ιστού και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Κοινός παράγοντας που συνδέει, όπως αποδείχθηκε, τις δύο νόσους είναι η φλεγμονή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά μελέτησαν δεδομένα υγείας 24.625 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα παράλληλα με εκείνα 25.396 τυχαία επιλεγμένων ατόμων χωρίς την πάθηση, για διάστημα 10 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για ΧΑΠ σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς την πάθηση.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές συνιστούν στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας την αναζήτηση πρώιμων συμπτωμάτων ΧΑΠ καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου της νόσου, όπως το κάπνισμα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΧΑΠ θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της φθοράς των πνευμόνων, παρέχοντας στον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis Care & Research.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.