Εντοπίστηκε η περιοχή του εγκεφάλου που «κόβει» την όρεξη

Την ύπαρξη μιας περιοχής του εγκεφάλου, η οποία αν διεγερθεί κατάλληλα μειώνει την επιθυμία για φαγητό στα ζώα, αποκαλύπτει μια αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Caltech της Καλιφόρνιας , πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα με ποντίκια. Χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός λέιζερ, ενεργοποίησαν τη συγκεκριμένη μικρή εγκεφαλική περιοχή και διαπίστωσαν ότι επήλθε πλήρης και απότομη διακοπή στην κατανάλωση τροφής από τα ποντίκια. Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων- νευρώνων, που βρίσκονται βαθιά «θαμμένα» στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, να λειτουργεί σαν ένας κεντρικός «διακόπτης» για την όρεξη, περιορίζοντας απότομα την επιθυμία για τροφή.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Ντέηβιντ Άντερσον επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη. Σαν να πατάς ένα διακόπτη και αμέσως αυτό να εμποδίζει τα ζώα να τρώνε! Τα κύτταρα αυτά αποτελούν το πρώτο καλά προσδιορισμένο εγκεφαλικό κέντρο που αναστέλλει την κατανάλωση τροφής. Είναι πιθανό ότι παρόμοια κύτταρα μπορεί να υπάρχουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν αυτό αποδειχτεί αληθινό, τότε μπορεί μια ημέρα να βρούμε τρόπους, ώστε να αναπτύξουμε θεραπείες για πολλές και διαφορετικές διαταραχές πρόσληψης τροφής». συμπλήρωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της ανορεξίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό  περιοδικό Nature Neuroscience.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.